Életmód

Mutatunk 9 fantasztikus technikát, amivel ügyesebb sofőrré válhatsz

Az autóvezetés nem egy rettentő bonyolult dolog. De ha egy kis fáradozással megpróbálod tökéletesíteni a vezetési készségeidet, te magad is meglepődsz majd, milyen nyugodtan ülsz a kormány előtt. Összegyűjtöttünk 9 tippet, melyek segítségével biztonságosabban és magabiztosabban vezethetsz.

 

 

 

9. Plusz órák a biztonság kedvéért

Bárki vehet plusz órákat azért, hogy javítson a vezetési készségein. Nem csak a kezdők, de olykor-olykor a tapasztalt sofőrök is részt vesznek a biztonságot előtérbe helyező vezetéstechnikai tréningen. Semmi szégyellnivaló nincs abban, hogy fejlődni szeretnél, és hogy nem szeretnéd veszélyeztetni sem saját magadat, sem pedig a többi sofőrt.

8. Fékezés bal lábbal

A bal lábas fékezés egy olyan technika, amihez komoly gyakorlat szükséges. Általában az autós versenyzők használják, de ez a képesség segíthet vészhelyzet esetén. Ezt a technikát alkalmazva képes lehetsz gyors kanyarokra úgy, hogy közben tartod a szükséges fordulatszámot és nem vesztesz túl nagy sebességet, továbbá a túlkormányzást is kontrollálhatod.

7. Ugyanolyan sebességgel vezess, mint a többi sofőr

Ezt a szabályt mindenki megtanulja az órákon, ám nem mindenki tartja be. Rendkívül veszélyes, ha kevesebbel vagy épp többel mész, mint a többi közlekedő sofőr, akár balesetet is okozhatsz. Ezért amikor megválasztod a sebességet, először vedd figyelembe a forgalmat.

6. Tartsd a kezed a kormányon a megfelelő helyzetben

Éveken át úgy tanították az oktatók, hogy 10 és 2 óránál legyenek a kezeid a kormányon. Ám az elmúlt néhány évben sok oktató inkább azt tanácsolja, hogy 9 és 3, vagy 8 és 4 óránál helyezd el a kezeidet. Azon kívül, hogy így nagyobb a kontroll, ez a legergonomikusabb pozíció is.

5. Kerüld az alul- és túlkormányzást

Alulkormányzás esetén az első kerekek, túlkormányzáskor pedig ellenkezőleg, a hátsó kerekek veszítik el a tapadásukat, és törnek kifelé kanyarodás közben. Ha nedves vagy jeges úton vezetsz, ne gyorsíts túl sokat. Haladj nyugodt tempóban, így elkerülheted az alul- és túlkormányzást, valamint fontos, hogy kerüld a hirtelen fékezést és gázadást a kanyarokban.

4. Parkolj pontosan

Ha megtanulsz tökéletesen párhuzamosan parkolni, biztosan nem fogsz megijedni egy tömött parkolótól. Emellett a tolatásnál is sokkal magabiztosabb leszel. Ne félj parkoló szenzort használni, hatalmas segítséget nyújt úgy előre, mint hátramenetben.

 

 

 

 

 

 

3. Kézifékes megfordulás

Ez a technika, csak úgy mint a ballábas fékezés igen nagy gyakorlatot igényel. S ez is egy baleset során nyújthat segítséget, például amikor egy éles, gyors kanyart kell bevenned télen. Semmiképp se próbáld ki száraz aszfalton, ha csak nem akarod idő előtt lecserélni a gumikat.

2. Sarok-lábujj váltás

Ezzel a technikával lefelé válthatsz úgy, hogy a gázpedált a sarkaddal, a fékpedált pedig a lábujjaddal nyomod egyszerre. Csökkenti a váltáshoz szükséges időt és a hajtásláncot érő terhelést, valamint elősegíti a gyors és sima leváltást még kanyarodás előtt.

1. Állítsd be a tükröket, hogy elkerüld a vakfoltokat

Ha az oldalsó visszapillantókban főként az autó oldalát látod, akkor nem állítottad be megfelelően a tükröket. A következő, egyszerű pozíciókra emlékezz a visszapillantók beállítása során:

  • A vezetőoldali tükörben csak az autó hátsó negyede látszódjon.
  • Az anyósülés oldali tükörben, csak úgy mint a vezetőoldaliban, az autó hátsó negyede látszódjon.
  • A belső visszapillantó pedig a hátsóablak közepét tükrözze.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?