Érdekes

Mutatunk 20 tárgyat, amit tudtunkon kívül lejárati idejük után is használunk

Mindenki otthonában vannak olyan dolgok, melyeket már évek, sőt akár évtizedek óta tárolunk. Sokan úgy véljük, akár örökké megtarthatnánk őket, ám többségüknek bizony van lejárati ideje, ami után használhatatlanná, mi több veszélyessé válnak. Összegyűjtöttük a legáltalánosabb háztartási tárgyakat, amiknek valójában van lejárati dátuma. Te vajon tartasz ilyen „kincseket” az otthonodban?

 

 

 

 

20. Hidrogén-peroxid – 2 hónap

A hidrogén-peroxid mindenki kis gyógyszeres dobozában megtalálható, de csak nagyon kevesen tudják, hogy 2 hónappal a felnyitása után elveszíti oxidáló képességét, sőt a bontatlan hidrogén-peroxid szavatossági ideje is lejár egy év utána.

19. Fűszerek – 2 év

Rossz hír a különleges, ritka fűszerek gyűjtői számára! Frissítsd fel a készletet, hiszen a fűszerek két év után elveszítik a jó tulajdonságaikat, s egy idő után pedig ízüket is.

18. Sportcipők – 400 km vagy 6 hónap

A rendszeresen viselt sportcipők lengéscsillapító rendszere, talpa és hátsó része igen hamar elkopik. A futócipőket körülbelül 400 kilométer után cserélni kell, egyéb típusú sportcipőket pedig 6 hónapnyi rendszeres használat után.



17. Tea filterek

Még a zárt, légmentes tea filterek sem használhatók 6 hónap után, mivel a tealevelek elkezdhetnek erjedni.

16. Napszemüveg – 2 év

Az ultraibolya sugárzás negatív hatással van a szemüveglencsékre, így egy idő után a lencsék átengedik a sugárzást. A szemüvegek pontos használati idejét a gyártók határozzák meg, de kétévente ajánlott lecserélni a napszemüvegeket.

15. Fogkrém és fogkefe – 1 év és 3 hónap

A fogkeféket háromhavonta cserélni kellene, így elkerülheted, hogy valóságos baci tanyává váljon. A fogkrémek pedig felbontás után 1 évig használhatók. Ezért ellenőrizd a kis utazós tubusod lejárati dátumát is.

14. Törölközők – 3 év

Amellett, hogy a nedves törölközők tökéletes helyül szolgál a baktériumok számára, a gyakori mosás egyszerűen elkoptatja magát az anyagot is. Sőt, ha magas hőfokon mosod, sokkal hamarabb tönkremegy a törölköző. Háromévente ajánlott lecserélni a törölközőket, és így mosni.



13. Fésű – 1 év

Egy átlagos fésű vagy kefe használati ideje mindössze egy év, még akkor is, ha rendszeresen tisztítod. Ha tovább használod, korpásodást és hajproblémákat okozhat.

12. Sminkecsetek és szivacsok – 5 év és 6 hónap

Nem elég, ha minden használat után kimosod a sminkecseteidet, de 5 évente le is kellene cserélned őket. Hidd el, a bőröd hálás lesz érte. A sminkszivacsodat pedig cseréld le hathavonta.

11. Melltartó – 2 év

Általánosságban, ez a ruhadarab 2 év után elveszíti formáját, mivel a melltartóbetét deformálódik, az anyag pedig kinyúlik.

10. Papucs – 6 hónap

A házi papucsok mindössze hat hónapig „élnek”, majd igazi gomba paradicsommá változik.

9. Párnák – 2-3 év

Töltettípustól függetlenül, egy párna 2-3 év után elveszíti alakját, s a poratkák is megjelennek. Az egészséges alvás érdekében megéri lecserélni a párnánkat, nem?

8. Takaró – 7 év

A takarókkal ugyanaz a helyzet, mint a párnákkal, azonban a takarók egy kicsit tovább, 7 évig is „élhetnek.” Ha megfelelően bánsz vele és rendszeresen kiszárítod, akár 10 évig is használhatod kedvenc takaródat. Ez után azonban jobb, ha lecseréled egy újra.

7. Matrac – 8-10 év

Ne felejts el új matracot is venni, amikor új takarót veszel, hiszen a matracokat is 8-10 évente cserélni kell. Azt is tartsd észben, hogy a matracokat hathavonta forgasd meg, így nem használódik el túl hamar.

6. Fából készült vágódeszka – 3 év

A fából készült vágódeszkákat ajánlatos háromévente lecserélni, máskülönben igazi baci tanyává válnak. Mi több, a nedvesség és a késvágások miatt a vágódeszkák alakjukat is elveszítik.

5. Spatula – 2 év

A sült ételek forgatásához használt spatulát, kanalakat és más konyhai eszközöket, melyek gyakran érintkeznek ételekkel, kétévente cseréld le. Rendkívül fontos a fából készült eszközök esetében.

4. Konyhai szivacsok – 2 hét

A szivacsokat hiába próbálod tisztán tartani, mindössze 2 hétig használhatjuk biztonságosan és hatékonyan.

 

 

 

 

 

3. Gázmaszk – 1 év

Mikor viselünk gázmaszkot? Háborúban, tűz esetén vagy épp falfestés során. Mindenképp jegyezd meg, mikor vásároltad pontosan! A maszkban található szűrők csak a használati időn belül működnek megfelelően. Ne tárold egy évnél tovább.

2. Vitaminok – 3 év

A vitaminokat ne tárold három évnél tovább. Nem lesz belőlük biológiai fegyver a lejárati idő után sem, elveszítik azonban a jótékony hatásaikat.

1. Okos telefonok – 2-3 év

Sajnos még az okos telefonoknak is van lejárati dátuma. Az új okos telefonod mindössze 2-3 évig fog tökéletesen működni. Ez után az időszak után, bizony apránként el kezd leállni. Különösen igaz ez a nem kivehető akksival rendelkező modellekre.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?