Érdekes, Film

15+ titok, ami megmutatja a klasszikus hollywoodi filmek rejtett oldalát

Bármikor kerül is szóba, az emberek mindig jópéldaként hozzák fel a „régi Hollywood-ot”, ami ezáltal az emberek emlékében mind a mai napig a maga klasszikus és nagyon különleges pompájában ragyog. A színfalak mögött azonban már korántsem volt ennyire vidám a helyzet, a gyerekszínészeket bántották, a stáb tagjainak pedig sokszor mérgező anyagokat tartalmazó sminkben kellett játszaniuk a kamera előtt.

 

 

 

1. 15 éves korában az „Óz, a csodák csodája” című film forgatás közben Judy Garland-et fogyókúrás tabletták szedésére kötelezték a rendezők. Amikor befejeződött a forgatás, Garland a tabletták rabja volt.

2 Joan Crawford színésznő ügynöke azt tanácsolta neki, hogy ha 25 éves kora után is a filmiparban akar dolgozni, akkor műtéti úton emeltesse ki az arccsontjait. A színésznőnek ezután eltávolították a hátsó fogait, hogy még hangsúlyosabbá tegyék az arccsontjait. A pletykák szerint Marlene Dietrich színésznő is hasonló beavatkozást végeztetett magán.

3 Crawford az „Életem útja” című könyvében azt írta, hogy minden héten bórsavval itatta a szemeit, hogy még jobban ragyogjanak a kamerában.


4 Az 1920-as és 30-as években a forgatások közben általában azbesztet használtak, hogy megteremtsék a hóesés illúzióját. Ezért sok színész, például Steve McQueen is később megbetegedett.

5 Shirley Temple, és más gyermek-színészek is elárulták, hogy amikor rosszul viselkedtek forgatás közben, akkor egy „fekete dobozba” zárták őket, ahol büntetésként kénytelenek voltak egy jégtömbön ülni.

6 Gene Kelly annyira leszidta Debbie Reynolds-ot az „Ének az esőben” című film táncos jelenetének forgatása közben, hogy a színésznő a zongora alá bújt sírni.7 Audrey Hepburn-nek annyira fontos volt megőriznie a jellegzetes „őzike-nézését”, hogy miután felkente a szempillaspirált, egy tűvel egyenként szétválasztotta a pilláit, hogy azok külön száradjanak meg.

8 Jackie Cooper nem tudott magától sírni a Skippy című film forgatásán, ezért a rendező azzal fenyegette, hogy megöli a kutyáját, ha nem sírja el magát azonnal.

9 Margaret O’Brien édesanyja is sírt, amikor a „Találkozunk St. Louis-ban” című film szomorú jeleneteit forgatták, mert szerinte a másik gyerekszínész sokkal jobb volt a lányánál.

10 Sok régi hollywoodi filmhez egy bizonyos erkölcsi záradékot adtak, ami megtiltott a színésznőknek például, hogy teherbe essenek, mert ezzel rontanák a filmek imidzsét. Ezért például Judy Garland-ot, Lana Turner-t és Jeanette McDonald-ot is azonnal abortuszra küldték, amikor kiderült, hogy terhesek.

11 Ebben az erkölcsi záradékban az is benne volt, hogy a meleg színészek, mint például Rock Hudson, kénytelen volt feleségül venni egy nőt, hogy a tévénézők előtt rejtve maradjon s**xuális orientációja.

12 Judy Garlandot és Mickey Rooney-t arra kényszerítették, hogy “stimuláns tablettákat” és altatót szedjenek, hogy 72 órán keresztül folyamatosan dolgozzanak, majd mikor összeestek a fáradtságtól, néhány óra alvás után folytassák a munkájukat.

13 A „The Conqueror” című filmet rendkívül közel forgatták a Utah-i nukleáris kísérleti mezőkhöz, a kormány szerint azonban biztonságos volt ott forgatni. Évekkel később készült jelentés szerint a forgatáson részt vett minden embernél a rák valamilyen formája alakult ki a testüket ért sugárterhelés miatt.

 

 

 

 

 

14 A némafilmes Harold Lloyd épp a „Haunted Spooks”-ot forgatta, amikor az egyik díszlet bomba felrobbant a kezében. Lloyd elvesztette a jobb kezének két ujját és több hónapig vak volt.

15 Az „Óz, a csodák csodája” című filmben a Margaret Hamilton jelmezéhez használt zöld festék annyira mérgező volt, hogy forgatás közben szigorú folyékony étrendet kellett követnie.

16 Végezetül: Buddy Ebsen volt az eredeti bádogember az „Óz, a csodák csodája” című filmben, de a sminkként használt alumínium por szinte megölte őt, így végül Jack Haley váltotta fel.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?