Érdekes

14 érdekes tény, melynek mindegyike külön epizódot érdemelne a Discovery Channelen

Milyen állatnak van kék színű vére és hogyan hasznosíthatjuk a mindennapokban? Mi az az ultratiszta víz és mi történik velünk, ha megisszuk? Hol van a legcsendesebb hely a Földön? Mi értelmük van a zenei skálát jelölő alaphangoknak?! Az alábbi cikkben ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdésekre segítünk most választ találni.

 

 

 

1 A zenei skálát jelölő alaphangok nem csak értelmetlen betűk – ezek rövidítések.

A zenei jelölések rendszerét először Arezzói Guidó (990-1050) kezdte el használni, aki a himnusz sorainak kezdő szótagjait emelte ki, hogy az énekesek könnyebben megjegyezhessék azt.

2 Erzsébet királynőnek van egy pánikgomb a táskájában.

Amikor a királynőnek segítségre van szüksége ahhoz, hogy gyorsan, de mégis tapintatosan szakítson meg egy beszélgetést valakivel, akkor a táskájában lapuló „pánikgombhoz” fordul. A gomb jelet küld az asszisztenseknek, akik közbeavatkoznak, és elhívják a királynőt, mintha fontos dolga lenne.

3 Legalább három ember még mindig vastüdővel él a Földön.

Azért mondjuk, hogy „még mindig”, mert ezt a technológiát már 60 éve nem használják. A „vastüdő” valójában egy kb. 300 kilogrammos fém kapszula, ami nyomást gyakorol a testre, és segít a légzési nehézségekkel küzdő embereken. A képen látható férfi 1952-ben betegedett meg – 6 éves korában – és azóta ebben a kapszulában él.


4 A lakosság számához arányosítva Fehéroroszországot érte a legnagyobb veszteség a második világháború alatt.

A teljes lakosság negyede (minden negyedik ember!) elhunyt a háborúban.

5 Nem, nem egy okostelefon-chip látható az alábbi képen, ez a Chilében található Salar de Atacama sósivatagról készült műholdkép.

Bár igaz ami igaz, van köze az okostelefonokhoz, mivel a teljes világ lítiumtartalékának 27%-a itt található, ami – többek között például – az okostelefonok akkumulátorának gyártásához szükséges.

6 Az ultratiszta ivóvíztől meghalhatunk.

Az ivóvíz hasznos, kivéve, ha 99,99999%-os tisztaságú, ultra tiszta vizet tartalmaz – mely teljesen mentes az ásványi anyagoktól. Néhány pohár ilyen víz képes megölni egy felnőtt embert, mivel nincs ami pótolja a víz hatására a sejtekből és szövetekből távozó ásványi anyagokat.

7 A világ legcsendesebb szobájában az is hallhatóvá válik, ahogy a vér áramlik az ereinkben.

Ez a kamra a minnesotai Orfield laboratóriumhoz tartozik. Az átlagosan csendesnek gondolt szobák általában 30 decibel körüli zajszinttel rendelkeznek, ám a világ legcsendesebb helye annyira csendes, hogy mínuszos zajszintet kapott, egészen pontosan -9 decibelt, ami annyit tesz, hogy a szobában semmit sem hallani, csak a testünkből érkező hangokat.

8 Ahhoz, hogy kiderítsük, egy gyémánt valódi-e, csak rá kell lehelnünk.

A hamis bepárásodik, az igazi nem.

9 Amikor 1911-ben ellopták a Mona Lisa-t a Louvre-ból, több ember jött el megnézni a festmény üres helyét, mint előtte a képet.

10 Steve Jobs többször is találkozott az apjával úgy, hogy nem is tudták egymásról, hogy rokonok.

Steve Jobs-ot fiatal korában örökbe adták, majd a sors fintoraként mégis összesodorta az élet őt az apjával, Abdulfattah John Jandali-vel, akivel remek kapcsolatot ápoltak anélkül, hogy bármelyikük is tudta volna, hogy rokonok.

11 A Mexikóvárosban található Torre Mayor nevezetű felhőkarcoló hivatalosan is a világ legbiztonságosabb épülete.

Az 57 emeletes felhőkarcolót direkt úgy építették, hogy a Richter-skála szerinti 8,5-ös földrengésnek is könnyedén ellenálljon. Amikor 2003-ban 7,6-os erősségű földrengés volt a városban és sorra dőltek össze a házak és a felüljárók, az épületben tartózkodó emberek meg sem érezték a földrengést.

 

 

 

 

 

 

12 Egy brazil család egy nap elvesztette a teknősét, amit aztán 30 év múlva találtak meg, ÉPSÉGBEN.

A rio de janeiro-i család tagjai házfelújítás közben vesztették el a teknősüket, akiről azt gondolták, hogy kimászott a nyitott ajtón. Amikor 30 év múlva ismét felújították az otthonukat, legnagyobb meglepetésükre a padláson találták meg a teknőst, épen és egészségesen. A helyszínre érkező szakemberek szerint a teknős a padláson található termeszek elfogyasztásával élhette túl ezt a három évtizedet.

13 A tőrfarkú rákfélék vére kék színű.

Ez azért lehetséges, mert a tőrfarkú rákfélék vérében vas helyett réz van. Emellett a tőrfarkú rákok kék vére a valaha felfedezett legérzékenyebb a baktérium-indikátor, ezért legtöbbször ezen tesztelik gyógyszergyártó cégek legújabb gyógyszereit, mivel így egyszerű és csaknem azonnali eredményt kaphatnak. Sajnos ez azonban a tőrfarkú rákfélék életébe kerül, így mára a kihalás veszélyezteti ezt a fajt.

14. 1989-ben a milliárdos Richard Branson egy UFO alakú légballonnal szállt fel az égre.

A Virgin Airways milliárdos tulajdonosa ezzel akarta megtréfálni az angol embereket április 1-jén, ám a szerencsétlen időjárási viszonyoknak köszönhetően nem tudott London belvárosában (a Hyde Park-ban) földet érni, hanem a város szélén, egy focipályán kellett leraknia a ballont. A terve azért így is sikerült: több százan hívták a rendőrséget azzal a panasszal, hogy UFO-t láttak az égbolton.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?