Életmód, Érdekes

8 tipikus lakberendezési hiba a kis lakásokban, ami túl sok helyet lop el tőlünk

Nehéz úgy berendezni egy kis lakást, hogy tágasabbnak tűnjön, mint amilyen valójában. Nehéz, de nem lehetetlen. Ma már számos olyan technika és megoldás létezik, ami segít vizuálisan bővíteni a teret, és tágasabbá, nagyobbá tenni egy szobát anélkül, hogy az bármit is veszítene a funkcionalitásából.

 

 

 

1 hiba: Terjedelmes, „masszív” bútorok

2133f0519dad2daddfd227f9fd

Hiába törekszünk rá, hogy minél kevesebb bútor legyen az otthonunkban, akkor is vannak olyan létfontosságú tárgyak, melyeket egyszerűen nem lehet kihagyni, ilyen például az étkezőasztal vagy a kanapé. Kanapévásárláskor gyakran választanunk kell a méret és a kényelem között, ám az étkezőasztaloknál ritkán kell kompromisszumokat kötni, mivel ma már nagyon könnyű és helytakarékos üvegasztalokat illetve székeket is lehet kapni, melyek szinte teljesen eltűnnek a térben, vagyis vizuálisan semmit sem vesznek el az otthonunkból. Érdemes ilyeneket választani.

2 hiba: Függönyök az ablakokon

2dc46a532e81ba6eeec7201d19

Szívesen akasztunk többrégetű, nehéz vagy éppen átlátszatlan függönyöket az ablakainkra, azonban a kis lakásokban, ahol minden centiméter számít, célszerű inkább rolót vagy reluxát használni ezek helyett. Egyrészt egyetlen centimétert sem vesznek el a szobából, másrészt lehetővé teszi, hogy az ablakpárkányt olyan további tárolóhelyként használhassuk, amire a függönyök mellett nem lett volna lehetőségünk.

3 hiba: A természetes fény hiánya

38810854848cf9e79f42b2240d

Minél sötétebb egy szoba, annál kevésbé tűnik tágasnak – ez egy axióma. Ha a lakás ablakai az árnyékos oldalra néznek, használjunk tükröket a fény minél könnyebb visszaverődése érdekében, ettől vizuálisan is tágasabbá válik majd a szoba.


4 hiba: Többszínűség

fd53ec5dffb6e114e2efc70b2a

Ha nem vagy biztos abban, hogy mely színek lesznek majd harmonikusak az otthonodban, akkor használd azt a szabályt, amit még a profi lakberendezők is betartanak: legfeljebb 3 színt használj a belső térben. Ebben az esetben a fő színnek körülbelül a szoba 60%-át kell kitöltenie – ezt általában a falak és a mennyezetek meg is teszik. A színek tekintetében tulajdonképpen szabadon szárnyalhat a fantáziánk és több különböző árnyalatot is kipróbálhatunk, de a lényeg, hogy ne keverjünk háromnál több színt egy szobában.

5 hiba: Fehér, fehér, fehér

b064965415b5fdd807056abbb0

Mindenki tudja, hogy a fehér szín kövérít, és ez nemcsak a testalkatunkra, de az otthonunk belső terére is igaz. Épp ezért a kis helyiségekben a falakat gyakran a fehér szín különféle árnyalataira festik, annak reményében, hogy ettől nagyobbnak tűnik majd a szoba. A túl sok fehér szín miatt azonban gyakran egy szoba vizuálisan elveszti a térfogatát, lapossá válik, ami végül vizuális térveszteséghez vezet. Próbálj meg világos színű falakat használni, de ne teljesen fehéreket, hanem mondjuk világosszürkét, porszínűt vagy mondjuk elefántcsont színűt.

6 hiba: Túlzott dekoráció a konyhában

2b15725c3bb040506adf280cba

Annak ellenére, hogy egy konyhának funkcionálisnak kell lennie, egyben szépnek is. Gyakran túlterheljük a felesleges kiegészítőkkel, például vázákkal, apró díszekkel és fölösleges edényekkel, melyek az egyébként is kis konyha méretét csak tovább csökkentik. Egy világos kötény, színes edények és gyönyörű vágódeszkák – ezek azok a kontrasztos dolgok, amik segítenek egy konyha díszítésében anélkül, hogy feleslegesen zsúfolttá tennék azt.

7 hiba: Kihasználatlan függőleges tér

db278055e0bc48dffc918763f0

Amikor a bútorokkal berendezzük az otthonunkat, gyakran megfeledkezünk róla, hogy a szobáknak magassága is van. A bútorok elrendezésekor tehát próbáljuk meg függőlegesen nézni a dolgokat: például szerezzünk be olyan ágyat, ami alatt íróasztal van, így gyakorlatilag két szobát kapunk egy helyett. A különféle magasított bútorok segítségével továbbá a nem használt dolgainkat rekeszekben és dobozokban tárolhatjuk, ezzel sok helyet felszabadítva az otthonunkban.

8 hiba: nyitott polcok

73b0e556cc8992fbd46af99f94

A nyitott tér több helyet jelent, de tényleg jobb? Nem! A nyitott polcok csak a látványos lakberendezési magazinokban néznek ki jól, a valóságban azonban nagyon gyorsan zsúfolttá válnak (főleg a konyhában), ezáltal pedig az egész belső teret zsúfolttá teszik. Cseréld le a nyitott polcokat a falakkal azonos színű szekrényekre, melyek beolvadnak a környező térbe, ezáltal pedig még nagyobbnak tűnik tőlük majd az otthonod!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?