Belföld, Hírek

Kilenc határon túli fociakadémia építését támogatja a magyar kormány

Az elmúlt két évben 20 milliárd forintot költöttek a határon túli focira, és további fejlesztések várhatók.

 

 

 

„Ma már mindenki látja, hogy összefogással és egymás támogatásával békésebb és jobb életet tudnak biztosítani állampolgáraiknak a közép-európai országok” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén.

A most átadott akadémia a magyar és a szlovák fél közös támogatásával valósult meg, közös akarat és elhatározás eredménye a komplexum, aminek külön értéket ad, hogy nemrég még a széthúzás volt a meghatározó a Kárpát-medencében.

Nemcsak a magyarok, hanem egész Európa közös jövője azon múlik, hogy összefogunk-e annak érdekében, hogy egészséges fiatal nemzedékeket neveljünk – mondta. A sport összeköt, és benne „a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája” – mondta. A sport megtanítja a gyerekeknek az alázatot, a másik megbecsülését, a közösség fontosságát, a hűséget és a lojalitást. Három intézmény már kész, hat még épül.

 

 

 

 

 

 

A kormányfő elmondta, hogy jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton.

De más sportakadémiákat is támogatnak, mert ezek az intézmények mindegyike egy erőközpont, amely az egész régióra kisugározza jótékony hatását – közölte. Orbán szerint Dunaszerdahelyen a labdarúgás ma a virágkorát éli, és hamarosan a Mol Aréna is teljesen elkészülhet – írta az MTI.

A dunaszerdahelyi akadémia felépítéséhez 1,1 milliárd forintot adott a magyar kormány, és a Magyar Labdarúgó Szövetség további 2,1 milliárddal támogatta a projektet, míg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 300 milliót adott. Az építéshez a szlovák labdarúgó szövetség félmillió eurót adott.

A magyar kormány az elmúlt két évben 20 milliárd forintot költött a határon túli focira, ebből a – szomszédos országok közül – Ausztria maradt ki.

A kormány nem csak a fociakadémiákban gondolkodik. Átadták ősszel a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, van már kézilabda akadémia, és a birkózó is most épül, tervezik, hogy a kajak-kenu és az úszás is kap majd. Erdélyben most épül egy kézilabdaakadémia, egy ökölvívóakadémia és egy jégkorongakadémia is – írta a 444.hu.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?