Állat, Érdekes

12 magyarázat, ami segít, hogy jobban megértsd a macskák viselkedését

Szokásaikat és viselkedésüket tekintve a macskák még véletlenül sem hasonlíthatók más háziállatokhoz, például a kutyákhoz. Meglehetősen maguknak valók és titokzatosak, sokszor pedig minden erőfeszítésünk ellenére sem tudjuk megérteni, hogy mit-miért csinálnak. Az alábbiakban, most ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani és 12 rövid magyarázaton keresztül megismertetni a macskák leggyakoribb, első ránézésre érthetetlennek tűnő cselekedeteit.

 

 

 

1 Miért veszi ki az ételt a tálból és teszi a padlóra?

A macskák bajsza egy roppant finomra hangolt szerkezet. Mivel ezekben a bajszokban számtalan idegvégződés található, ezért a macskák nem szeretik, ha a tálkájukba tett étel elfogyasztása közben a tálka széle birizgálja a bajszukat. Épp ezért jobban szeretik kiszedni abból és – jobb híján – a földről elfogyasztani az ételt.

2 Miért hoznak döglött állatokat a gazdájuknak?

reddit

Valószínűleg sokan találkoztak már elhullott egerekkel, madarakkal, amit a macskájuk hozott be a házba. Ez a jelenség nem véletlen, a macskák ugyanis ösztönüknél fogva úgy vannak kalibrálva, hogy a példát mutassanak az utódjaiknak, és az ilyen elhullott állatok révén tanítsák meg számukra a zsákmányszerzést. Mikor azonban egy macskának nem születik utódja, az állat gyakran a körülötte élő embereknek, például a gazdájának próbálja megtanítani a zsákmányszerzés képességét.

 

 

 

3 Miért isznak a csapból és a WC-ből?

A macskák szeretik kerülni az állott vizet, hiszen ez sosem olyan friss, mint a csapból áramló vagy épp a WC-ben található változat. Azonban számos más oka is lehet a tálkában található víz kerülésének: elképzelhető, hogy a tálka túl kicsi, esetleg rossz szagú – ami például a műanyag tálkák esetében különösen jellemző, ezeket ugyanis nagyon nehéz tisztítani a macskák pedig könnyedén megérzik rajtuk a kellemetlen szagokat.

4 Miért piszkolja össze a padlót az alom közelében?

Ha észreveszed, hogy a macskád az alom mellé, esetleg annak szélére végzi a dolgát, az sosem véletlen. Elképzelhető, hogy az alomtálca túl kicsi, esetleg piszkos, vagy nincs benne elegendő macskaalom. Ha a tálca alján rácsos borítás található a könnyebb tisztán tartás végett, akkor nincs kizárva, hogy a macska számára esetleg kellemetlen érzés rajta sétálni, ezért kerüli annak használatát.

5 Miért karmolják össze a bútorokat?

Ez egy teljesen természetes, ösztönös reakció. Ahogy a vadon élő macskák a fák törzsén, úgy a szobacicák – jobb híján – a bútorok szélén élesítik a karmukat. A gazda számára persze ez roppant kellemetlen jelenség, a macskák számára azonban létfontosságú. Ez a folyamat biztosítja a cicáknak, hogy a karmuk folyamatosan tudjon növekedni és karban legyen tartva.

6 Miért bujkál a macska?

A leggyakoribb oka annak, ha egy macska bujkálni és rejtőzködni kezd, hogy az állat beteg. Ilyenkor a macska minél jobban elszeparált helyet próbál keresni magának, hogy kevésbé legyen sebezhető, amíg gyengélkedik. Ne csodálkozz, ha ilyenkor nem veszi jó néven, ha erőszakkal próbálod meg őt kirángatni az „odújából”, de a folyamat elengedhetetlen, és minél hamarabb állatorvoshoz kell fordulni a cicával.7 Miért lóg kint a macskám nyelve?

instagram

Emberi szemmel nézve ez egy első pillantásra roppant mókásnak tűnő jelenség, a cicánál azonban számos dolgot takarhat. Nem kell rögtön megijedni, a jelenséget olykor az is kiválthatja, hogy szimplán elfelejtette visszahúzni a szájába, miután nyalogatta magát, vagy hogy olyannyira elernyedten lustálkodik, hogy az állat állkapcsa elenged és ezért ,,kicsúszik” belőle a nyelv. Ha azonban a jelenség folyamatos és a macska sehogy sem akarja visszahúzni a nyelvét a szájába, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, ugyanis komoly betegségeket, esetleg légzési problémákat is takarhat a jelenség.

 

 

 

8 Miért dörgölőznek az emberhez?

reddit

Ezzel a gesztussal legtöbbször szimplán a gazdájuk iránti szeretetet igyekeznek kimutatni. Elképzelhető persze, hogy olykor egy kis kajakunyerálási szándék is áll mögötte, de legtöbbször csak annak a jele, hogy örülnek a gazdájuknak és szeretnének a közelükben lenni.

9 Miért nem szeretik a vizet?

reddit

Köztudott, hogy az ivóvizüket leszámítva, a macskák halálosan félnek a víztől és a fürdetéstől. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez miért is van így. Az első és legkézenfekvőbb válasz, hogy mivel soha nem voltak rákényszerítve, ezért nem tudnak úszni. A másik, hogy mivel a macskák rendkívül rendmániás állatok, ezért szeretik folyamatosan tisztán és rendben tartani a bundájukat, ami a frissen mosott bunda esetén bizony komoly munkát jelent a cicáknak és nem csoda, hogy ezt igyekeznek elkerülni. Épp ezért ne erőltessük a cicánknak a fürdetést, ha csak esetleg valami egészségügyi probléma nem indokolja azt.10 Miért eszik a füvet?

imgur

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a macskák nem a bennük található vitaminok miatt fogyasztják előszeretettel a füvet, hanem mert ily módon igyekeznek megtisztítani az emésztőrendszerüket a sok macskaszőrtől, ami a tisztogatás során akaratlanul is a gyomrukba jut. Ez egy természetes jelenség, de azért nem árt, ha szemmel tartjuk, hogy milyen növényeket fogyaszt a kedvencünk, némelyik ugyanis veszélyes lehet a macskákra nézve.

11 Miért löknek le mindent az asztalról?

reddit

Ha a macska folyamatosan lelökdösi a dolgokat az asztalról és a polcokról az nem feltétlenül a rosszindulat és a neveletlenség jele. A lakásban tartott macskák pusztán ily módon igyekeznek gyakorolni a ragadozó ösztöneiket. A házi cicák ezeket az asztal/szekrény szélén hagyott tárgyakat tekintik „zsákmánynak” és mindent meg is tesznek, hogy „elejtsék” azokat.

 

 

 

 

12 Miért viselkednek úgy, mint aki furcsa dolgot látott, mikor nincs is ott semmi?!

reddit

Minden macskagazdi legalább egyszer biztosan észrevette már, hogy a macskája kiszúr egy pontot a szobában, majd úgy nézi, mintha lenne ott valami, pedig szemmel láthatóan nincs ott semmi szokatlan. A válasz a macskák speciális látásában és hallásában keresendő, mellyel bizony sokszor azokat a dolgokat is meglátják és meghallják, melyeket mi emberek nem vagyunk képesek érzékelni. Legtöbbször azonban nem azért kezdenek el meredten sasolni a szobában, mert láttak ott valamit, hanem mert hallottak egy bizonyos hangot és próbálják betájolni annak forrását.

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?