Érdekes

9 észveszejtő hülyeség, amit ötven éve megpróbáltak elhitetni velünk

Miért dohányozzon egy terhes nő? Mire jó a lézerradír? Kiknek ajánlják a gyógyulófélen lévő alkoholistákat? A kókuszzsír egészséges. A kókuszzsír egészségtelen. Igyál tejet. Ne igyál tejet. Komoly kihívással néz szembe, aki el akar igazodni a rengeteg információ között. Nem volt ez másképpen régen sem. Szemezgettünk öt évtizeddel korábbi amerikai hiedelmekből. Némelyik egészen elképesztően hangzik, de mégis elhitték! (Mi meg elhisszük, ha amerikai vagy brit tudósok mondják. 🙂 )

 

 

 

 

1. A dohányzás segít a terhes nők székrekedésén

A terhesség sokszor igen súlyos székrekedéssel jár. Ma ezt egészséges, rostdús étkezéssel meg lehet előzni, de ötven éve az orvosok a dohányzást javasolták a probléma megoldására.

Az alkoholtilalmat sem vették komolyan, Alan F Guttmacher, a Planned Parenthood szervezet alapító alelnöke például Terhesség és Szülés című könyvében ezt írja:

„Semmiféle logikus magyarázat nincs arra, hogy eltiltsuk a várandós nőket a mértéktartó alkoholfogyasztástól. Egészségetekre, anyukák!”

2. Az éjjel etetett babákból lesznek a szocialisták

Miután a magzatok megkapták a cigaretta és alkohol adagjukat a születésük előtt, utána azonnal partiba dobták őket. Két naposan egy jó amerikai baba már ette a kukoricapelyhet, tíz naposan mehetett a főtt zöldség, és egy kilenc hónaposnak már illett megbirkózni a szalonnás tojással is. A gyerekek egészségét mindenképpen szem előtt tartották, fekete kávét csak a hat hónapos kaphatott.

A gyerekeknek igazodni kellett a család életritmusához. A síró babát nem illett megvigasztalni, megetetni, hiszen ahogyan egy gyermekpszichológus írta: „ha egy gyerek minden igényét kielégítik, azzal elvetik benne a szocializmus magját.”

3. „Hogyan bánjunk fegyvereinkkel?” óra alsóban

Egy dolgot mindenképpen meg kell tanulnia egy amerikai gyereknek az általános iskolában: lőni. Ennél fontosabb nem is volt.

Sajnos mióta világ a világ, a gyerekek és a fegyverek barátsága sok halálos áldozattal jár, így 1954-ben Indiana államban az iskolák fegyverbiztonsági órákat tartottak a hat éven felülieknek. A jó szándék felismerhető, tényleg nem orvgyilkosokat akartak képezni.

4. Ha egy tinédzser unatkozik, s**xelni fog

A fenti hiedelemből született meg az aktív randi fogalma. Egy Ann Landers nevű tanácsadó adta ezt a tanácsot a hatvanas években találkozgató tiniknek: „Tervezzetek programokat. Ne csak ücsörögjetek, vagy induljatok céltalan furikázásra. Elkerülhetitek a bajt, ha elfoglaljátok magatokat. Ha a csókolózás lép elő első számú sporttá, a tűzzel játszotok, és könnyen megégethetitek magatokat.”

Landers szerint:

ha már muszáj csókolózni, akkor az a díványon történjen a kivilágított nappaliban.

5. Az ATM-ek nem igazán könnyítik meg az emberek életét

Egy Luther George Simjian nevű férfi dolgozta ki az első pénzkiadó automata tervét 1939-ben. Meggyőzött egy bankot, hogy próbálják ki. Simjian végtelenül csalódott volt az eredménnyel: „Úgy tűnik, csak néhány prostituált és szerencsejátékos használta az automatát, akik így arctalanok maradhatnak a banki alkalmazottak előtt.”

Mivel nem volt sem elég prostituált, sem elég szerencsejátékos, hogy megérje újabb automatát beállítani, a lehetőség meg is szűnt.

6. A szingli nőknek az Anonim Alkoholistáknál kellene próbálkozniuk

Már 1962-ben sem volt egyszerű gazdag és/vagy jóképű férfira lelni. Helen Gurley Brown S**x és a szingli című könyvében azt javasolja, hogy ugorjanak be egy Anonim Alkoholisták találkozóra, ahová külsősök is beülhetnek.

Egy ismerőse így lelt férjre: besétált egy heti összejövetelre, leült egy író mellé, és egy év múlva elvetette magát vele.

7. A feleség dolga a rendes otthon megteremtése

Emellett beszéljen halkan, nyugtató hangszínnel. 1955-ben, a Housekeeping Monthlyban (Havi háztartás) jelent meg a Jó háziasszonyok kalauza. Eszerint illett a vacsorát azonnal az asztalra adni, amikor a ház ura megérkezett.

A fáradt férfiember nyugalmat szeretne, ilyenkor a gyerekek sem zajonghattak. A beszélgetések is a férfi kényelmét szolgálták: „Ne feledd, hogy azok a témák, amiket a férjed felhoz, fontosabbak azoknál, mint amik téged érdekelnek.”

8. A lézerradír a jövő technológiája

A lézertechnológiát hatvan éve találták fel, és a legtöbb, vele kapcsolatos elképzelés meg is valósult. Egy dolgot kivéve. A feltalálók biztosak voltak abban, hogy az írógépek elgépeléseinek eltávolítására is a lézer a megfelelő eszköz. Egy 1967-es dokumentumfilmben bemutatták a lézerradírt, ami úgy nézett ki, mint egy sugárágyú az ötvenes évekből.

Az elképzelés szerint az ember kitekerte az írógépből az elrontott papírt, fogta a hatalmas lézerágyút, és célzott az elírt betűre. A művelet mindösszesen húsz percet vett igénybe. Betűnként.

9. Az állami lottó erkölcsileg elfogadhatatlan

Először New Hampshire államban vezették be az állami lottót 1964-ben, de nem volt túl népszerű. Pedig nemes cél érdekében kezdték el: az iskolák számára szerettek volna pénzt biztosítani. Amikor a kongresszusban megszavazták az ötletet, több ezer felháborodott levelet kaptak, hogy szerencsejátékkal akarnak kormányzati célokat megvalósítani.

Ez azonban nem tántorította el a törvényhozókat. Az első lottóhúzást lóversenyhez kötötték, mindenki mellé, aki lottószelvényt vásárolt, kihúztak egy lovat. Az emberek imádták, és tucatjával vásárolták a szelvényeket. Az első jackpot nyertese egy hatéves kisfiú volt, illetve egy vérmes anti-lottó aktivista felesége.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?