Egyéb

9 étel, amit lehet, hogy soha többet nem fogyasztasz, ha megtudod milyen anyagokat tartalmaznak!

 

 

 

Ha törekedsz az egészséges élet és táplálkozás megteremtésére, akkor figyelmesebbnek kell lenned, mint valaha. Az ételek hátoldalán találtató címkéken feltüntetett összetevők listája meglepően sok egészségtelen és a szervezetre káros anyagot tartalmazhat.

 

 

 




9 étel, amit lehet, hogy soha többet nem fogyasztasz, ha megtudod milyen anyagokat tartalmaznak!

Fotó: pxhere.com

1. BVO a citrus üdítőkben

A BVO nem más, mint bróm tartalmú növényi olaj, amit azért használnak a citrusos ízű üdítőitalok esetén, hogy megőrizze azt a tipikus citrom-narancs ízt. A bróm bizonyítottan felgyülemlik és lerakódik a szervezetben, ami memóriavesztést, idegrendszeri- és bőrproblémákat idéz elő.

2. Titán-dioxid a lefölözött tejben

Ugyanabból a kemikáliából származik a tejben található titán-dioxid is, mint amit a festékek fehérítésére használnak. Az eredeti lefölözött tejnek kissé kékes színe van, ami valljuk be nem piacos, ezért adják hozzá a titán-dioxidot, hogy fehér színt kölcsönözzön. Nagymértékben karcinogén anyag.

 





 

 

3. Bogarak a konzervált zöldségekben és gyümölcsökben

Hiába a fejlett tisztító és mosóberendezések, lehetetlenség teljes mértékig megszűrni a hibás zöldségeket illetve gyümölcsöket, így néha a kukacos példányok is belekerülnek a konzervdobozba. Ez leginkább a konzerv-gombánál szokott előfordulni.

4. Lanolin a rágógumiban

A lanolint gyapjúviaszként is ismerik, és a gyapjas állatoktól származik, mint például, amilyen a bárány is. A rágógumi puhítására szolgál, de számos kozmetikai termékben is megtalálható.

5. Fapép a lapsajtban





A cellulóz, vagy fapép csomósodásgátló természete miatt lett alkotóeleme az ömlesztett illetve a lapsajtoknak.

6. Mesterséges édesítőszerek

A legtöbb „cukormentes” illetve „diétás” címkéjű termékek aszpartamot tartalmaznak cukor helyett, ami rendkívül mérgező édesítőszer. Okozhat tumort, szklerózis multiplexet, Parkinson-kórt, Alzheimer-kórt, krónikus fáradtságot, fejfájást, hányingert, migrént, szorongásos rohamot.

7. Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup

Szinte minden külföldről származó termékben megtalálható. Ezt a mesterséges édesítőszert használják kenyerek, cukorkák, ízesített joghurtok, salátaöntetek, konzervek, müzlik és egyéb más hétköznapi termék előállítására. Rendkívül hizlaló és koleszterinszint növelő tulajdonságú, felgyorsítja a diabétesz kialakulását is.

 

 

 

 

 

 

8. Transzzsírok

Főként tartósító szerepű, megtalálható a margarinokban, chipsekben, ropogtatnivalókban és a félkész ételekben. Növeli a rossz koleszterin szintjét, míg csökkenti a jó koleszterinét. Növeli az agyvérzés kialakulásának kockázatát, gyulladás előidéző, ezért mostanra az illetékes hatóságok eléggé komolyan veszik a transzzsírok használatának mennyiségét.

9. Ételszínezékek

Előzetes kutatások már bizonyították, hogy a színes üdítőitalok csökkentik a gyerekek IQ szintjét és viselkedési problémákat okoznak. Az E133 jelzésű, általában kék, színezéket már kitiltották Franciaországból, Norvégiából, Finnországból, mert kromoszóma károsodást okoz. Az E124, vörös ételszínezék pajzsmirigyrákot okoz. Már 1990-ben betiltották, de néha előfordulhat koktélokban és cseresznyés termékekben. Az E102 és E110 sárga ételszínezék veseproblémákat izéd elő. Legtöbbször sajtokban és citromos üdítőkben, édességekben található meg.

Ezek tükrében nem árt többször végigfutni az összetevők listáját, és ha valamelyiket a felsoroltak közül tartalmazza, inkább hagyd az üzlet polcán.

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?