Egyéb

„Ilyen gyáva alakot még nem láttam” – Jakab Péter kiállította Orbán Viktort – Ezzel vágott vissza a miniszterelnök

Újabb performansszal készült Jakab Péter az Orbán Viktornak feltett azonnali kérdés során a parlamentben: egy piros lappal az „öltözőbe küldte” a járványkezelés miatt a miniszterelnököt.

 

 

 

 


Kora délután egyszer már kitett magáért a nyers hangvételű ellenzéki szónoklatok nagymestere, Jakab Péter. Akkor Kövér Lászlónak kellett megvédenie Deutsch Tamást, akit a Jobbik frakcióvezetője „hosszú hajú ficsúrnak” titulált. Jakab utána, az azonnali kérdések órájában egyenesen a miniszterelnöktől kérdezhetett, és garantálni lehetett, hogy nem alázatos hangvételben szól majd Orbánhoz.

– Még egy ilyen gyáva alakot, mint Ön, nem láttam. Férfi maga egyáltalán, vagy egy gyerek, aki ha elszúrt valamit, akkor inkább másra keni az egészet – kezdte Jakab, mire Latorcai János levezető elnök azonnal ki is kapcsolta a mikrofonját, és megrótta a Jobbik elnökét. Jóval finomabban tette ezt, mint pár órával korábban Kövér László:

– Frakcióvezető úr, ha megpróbálja ugyanebben a stílusban vinni a kérdéseket, akkor el kell vennem a szót, mert személyes sértés, ahogyan a képviselő úr beszél – mondta Latorcai, majd visszakapcsolta a mikrofont.

Jakab ezután emlékeztette Orbánt korábbi nyilatkozataira, amiben azt ígérte, hogy a védekezés sikerességét emberéletekben méri, és hogy mindenért vállalja a felelősséget. Majd így szólt:

– Miniszterelnök úr, ebben az országban meghalt 26 ezer magyar. Lakosságarányosan világelsők vagyunk a halálozásban. Közel félmillió honfitársunknak már nincs állása, akinek van, az is alig keres valamit – kezdte Jakab.

– Miniszterelnök úr, itt lenne az ideje, hogy férfiasan vállalja a felelősséget, de Ön inkább kisgyermek módjára, gyáván másra mutogat. Brüsszel a hibás, Soros a hibás, az ellenzék a hibás, én vagyok a hibás, itt mindenki hibás, épp csak Ön nem – sorolta Jakab. – 2010 óta kétharmaddal irányítja az országot, ez ugye megvan? Tehát nem én irányítom, hanem Ön! Ráadásul egy éve felhatalmazási törvénnyel teszi mindezt, mégsem kezeli a válságot. Haverok meg foci, csak ez számít ugye? – szegezte Orbánnak.

– Azon a héten, amikor Magyarországon megdőltek a halálozási rekordok, Ön bement a közrádióba, és arról beszélt, hogy a magyar válogatott edzőjének és csapatkapitányának mi lenne a dolga. Ahelyett, hogy arról beszélt volna, hogy Önnek mi a dolga! Lehet, hogy jobban járnánk, ha Ön lenne a szövetségi kapitány, de azzal vert meg minket a Jóisten, hogy kormányfő lett – zárta kérdését Jakab. Már ha kérdésnek lehet nevezni ezt a kirohanást, bár az esszenciája mégis talán az lehetett, hogy vállalja-e Orbán a felelősséget a halálos áldozatok nagy száma miatt.

Orbán Viktor szokásától eltérően végig papírból olvasta fel Jakab Péternek adott válaszát, amelyet meglepő módon az elmúlt 24 órára vonatkozó járványügyi adatok részletes ismertetésével kezdett: új fertőzöttek, elhunytak, kórházban kezeltek, beoltottak. Majd így szólt:

– A halál az komoly dolog, kellő komolysággal kell róla beszélni, mindenki, aki meghal, valakinek az édesanyja vagy az édesapja, esetleg gyermeke, lánya, fia, unokája vagy éppen testvére. A Jobbik frakcióvezetője azonban faragatlan és nyegle módon beszél. Ezt a beszédmódot mi visszautasítjuk – tért rá Jakab beszédére a miniszterelnök. – Mi a halottainkat megsiratjuk, nekik a végtisztességet megadjuk, és imádkozunk értük. A hozzátartozóikkal együtt érzünk és segítjük őket. Az országot pedig újraindítjuk, mert az élet élni akar, és az életet is tisztelni kell – mondta Orbán, kikerülve Jakab felelősséget firtató kérdését.

Jakab nem is hagyta annyiban, amikor viszonválaszra kapott lehetőséget.

– És akkor miniszterelnök úr vállalja a felelősséget, vagy jön továbbra is a süket szöveg arról, hogy az ellenzék oltásellenes? – kezdte egy perces viszonválaszát. – Miniszterelnök úr, Önök nemrég azt mondták, hogy a fiatalabbak nyugodtan össze-vissza fertőzhetik egymást, abból nem lesz baj. Aztán meghalt 26 ezer magyar. Akkor Önök most víruspártiak? Ön a világon egyedülálló módon telt házas futball EB-t akar rendezni Magyarországon, bezsúfolva egy stadionba 67 ezer, akkor még lehet, hogy nem is védett embert. Akkor Önök most víruspártiak? – próbálta a kormány ellen fordítani saját kommunikációs fegyverét.

 

 

– Látom, hogy ön még mindig nem érti, hogy vége, kész, nincs tovább. Ön megbukott, hogy mondjam, hogy megértse? – tette fel a szónoki kérdést, majd a farzsebből elővett egy piros lapot, és felmutatta Orbánnak. Az ülés levezető elnöke ekkor harmadszor is megrótta Jakabot, hiszen „bárminek a felmutatásához előre való bejelentés szükséges”.

Viszonválaszában Orbán elismételte azt, amit korábban már többször elmondott: mégpedig hogy ő a halálozás tekintetében annak a statisztikának hisz, amely az európai többlethalálozási adatokat tartalmazza.

– Felhívom a figyelmet, hogy elérhető az európai uniós adatszolgáltatás, bátran tájékozódjanak onnan, mindenki elolvashatja, nyilvános. Láthatják a mai jelentésből is, hogy Magyarország az európai átlag alatt van, a középmezőnyben hátulról a kilencedik, ennyit a halálozási helyezésekről – mondta Orbán.

Az Eurostat honlapján publikált mai jelentés egyébként a lakossági energiaárakról szól, többlethalálozási mutatókat utoljára 10 nappal ezelőtt tettek közzé. Ott valóban a miniszterelnök által elfoglalt helyet foglaljuk el, de fontos tudni, hogy a statisztika egyelőre csak a februárig tartó adatokat veszi figyelembe, amikor még a többi halálozási statisztikában is jóval hátrébb voltunk. Mivel a harmadik hullám márciusban robbant be nálunk igazán, sajnos óhatatlanul rontani fogunk az Orbán által idézett rangsorban, mire egy-két hónap múlva megjönnek a friss eredmények.

Válaszának hátralévő részében a miniszterelnök ismét oltás- és orvosellenességgel vádolta az ellenzéket, de a felelősség kérdése is sorra került:

– Amikor Önök az egészségügyet támadják, akkor nem mondanak igazat. Önök igazságtalanul támadják az orvosokat, az ápolókat és a mentősöket is – folytatta Orbán nagy felzúdulás közepette. – A magyar egészségügy szemben azzal, amit Önök állítanak, képes ellátni a betegeket, és ezért mi, a nemzeti oldal pártjai, az orvosok, az ápolók és a mentősök mögött állunk, és támogatjuk az ő munkájukat. Azonban Önök oltásellenesek, és ez az igazi veszély, mert lebeszélik az embereket az oltások felvételéről. Aki lebeszéli az embereket, és esetleg azok az emberek ebbe belehalnak, azoknak az embereknek az életéért Önök viselik a felelősséget, igen az oltásellenesek, azaz az Önök lelkén is emberéletek száradnak. Köszönöm a figyelmet – zárta mondandóját Orbán.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?