Belföld, Hírek

Közpénzből épül elit iskola Debrecenben, 45 millió lesz a tandíj

 
 
Az intézmény már a jelentkezésnél is alaposan legombolja a szülőket. A pénz pedig akkor sem jár vissza, ha nem veszik fel a gyereket.
 
 
A Modern Városok Program részeként, állami pénzen építenek elit iskolát Debrecenben. A 24.hu számolt be arról, hogy bár a Debreceni Nemzetközi Iskola, vagyis az International School of Debrecen teljes mértékben közpénzből készül, ugyanakkor egy tandíjköteles, elit magániskolát hoznak létre.
A tandíj pedig egyáltalán nem kevés: annak, aki az óvodától az érettségiig ide járatja majd a gyermekét több mint 45 millió forintot kell majd kifizetnie.
„Az óvoda egy évre alig kevesebb mint 2,5 millió forintba kerül egy-egy kisgyermek számára, ezt követően az iskola első öt évfolyamán évente majdnem 3 millió forintot kell fizetni, a következő öt év már majdnem 4 millióba kerül évente, végül az utolsó két évfolyam ára megközelíti az 5 millió forintos összeget évente.” – írja a lap.
Az intézmény viszont már a jelentkezésnél is legombolja a szülőket, ugyanis 100 ezer forint jelentkezési díjat számolnak majd fel, ami akkor sem jár vissza, ha nem veszik fel a gyereket. Emellett az étkezésért is külen kell fizetni, ez 1500 forintba kerül naponta.
 
 
 
 
Mivel az iskola 3,3 milliárd forint közpénzből épül, a 24.hu megkereste a debreceni polgármesteri hivatalt is, hogy a tanulók számíthatnak-e ösztöndíjra, valamilyen tandíjkedvezményre.
Azt a választ kapták, hogy a tandíj egységesen mindenkire vonatkozik, viszont az önkormányzat fontosnak tartja, hogy ösztöndíjprogram keretében támogassa a tehetséges diákokat. Erről azonban még nem tudtak bővebb tájékoztatást adni, ugyanis az ösztöndíjprogram jelenleg kidolgozás alatt van.
Az iskola leendő igazgatója korábban a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy szerintem ez a tandíj megfelel a magyarországi nemzetközi iskolák színvonalának és nagy az érdeklődés az intézmény iránt.
De mi jár a 45 millióért cserébe? A lap szerint a diákok különleges tantárgyakat is tanulhatnak, például mandarin nyelvet. Ezen felül lesz baseball-oktatás és a robotikával is megismerkedhetnek a diákok. Emellett az iskola sajátossága lesz, hogy magyar, illetve nemzetközi érettségit is szerezhetnek a tanulók.
 
 

 
 

forrás

 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?