Belföld

Szijjártó: Az osztrák államfő átállt Soros György oldalára

Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök úgy véli, hogy Ausztriának Emmanuel Macron francia elnök és nem a V4-ek oldalára kell állnia, mivel szerinte a visegrádi országok semmi izgalmasat nem kínálnak Európának.
Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki, hogy az osztrák államfő Soros György és a migránsok oldalára állt. A külgazdasági és külügyminiszter így reagált vasárnap arra, hogy Profil című politikai hetilap interjút közölt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnökkel, aki a cikk szerint védelmébe vette Soros Györgyöt. Az üzletmeber már volt nála vendégségben a Hofburgban.
 
Az osztrák szövetségi elnök kifejtette, hogy Ausztriának Emmanuel Macron francia elnök és nem a V4-ek oldalára kell állnia. „A visegrádi országok semmi izgalmasat nem kínálnak ugyanis Európa számára, pedig – Orbán Viktort is beleértve – rendkívül intelligens politikusaik vannak”.
 
Az államfő szemében Soros György a civil társadalom képviselője, emberbarát, aki milliókkal támogatta az egyetemeket, valamint a demokráciát szolgáló ngo-kat. Hangsúlyozta: sokan vélik úgy, ahogyan a milliárdos, hogy Európa demográfiai gondokkal küzd, és rá van szorulva a bevándorlásra. Van der Bellen hozzátette: lényegesnek tartja a migránsok integrációját, mert különben 10-20 év múlva visszaüt a probléma. Vagyis megfelelő végzettséghez, illetve álláshoz kell juttatni őket, és főként a gyerekekért kell sokat tenni – közölte a lap.
 
Szijjártó Péter szerint az osztrák államfő téved, „Soros György nem az európai embereket képviseli, hanem a migránsokat, és legfőképpen a saját érdekeit tartja szem előtt”. Ilyenek a spekulánsok – fogalmazott a miniszter, kiemelve: a magyar kormány megvédi Magyarországot „Soros Györggyel és csatolt részeivel szemben, ugyanis Soros György migránsokat, káoszt és rombolást hagy maga után”.
 
A miniszter úgy vélte: Alexander Van der Bellen egy migránsokkal elárasztott Ausztriát szeretne, erről – mint megjegyezte – „majd számoljon el az osztrák választóknak”. A magyar kormány nem migránsokra, hanem békében és biztonságban élő magyar családokra akarja építeni az ország jövőjét – közölte Szijjártó Péter.

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?