Belföld

A választási csalás mellett aggasztó dolgok jönnek az EU-ból is!

Orbán Viktor Brüsszelben./Kép. hírtv.hu

 
Súlyosan bírálják a magyarországi helyzetet az EP illetékes bizottságának jelentéstervezetében – FRISSÍTETT (új: részletek)
 
Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:
Brüsszel, 2018. április 12., csütörtök (MTI) – Súlyosan bírálják a magyarországi jogállamisági helyzetet az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) készülő különjelentés tervezetében, amelyet csütörtök reggel ismertettek a testület brüsszeli ülésén.

 

A JUDITH SARGENTINI ZÖLDPÁRTI JELENTÉSTEVŐ ÁLTAL BEMUTATOTT TERVEZET SZERINT MAGYARORSZÁGON EGYÉRTELMŰEN FENNÁLL AZ UNIÓS ÉRTÉKEK SÚLYOS MEGSÉRTÉSÉNEK KOCKÁZATA, EZÉRT INDOKOLT AZ ALAPSZERZŐDÉS HETES CIKKE SZERINTI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA. A KÉPVISELŐ EGYEBEK MELLETT KITÉRT ARRA, HOGY MAGYARORSZÁGON KORLÁTOZTÁK AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁSKÖRÉT, CSORBÍTOTTÁK A BÍRÓI FÜGGETLENSÉGET, VALAMINT ROMLOTT A SAJTÓ- ÉS A SZÓLÁSSZABADSÁG HELYZETE IS, ÉS TÁMADÁST INDÍTOTTAK A CIVIL TÁRSADALOM ELLEN. KIEMELTE, NEM A MENEDÉKKÉRŐKRŐL VAN SZÓ, HANEM ARRÓL, HOGY A MAGYAROK ALAPJOGAI HOGYAN ÉRVÉNYESÜLNEK, AZ ÁLLAM MIKÉNT BÁNIK A POLGÁRAIVAL, S EZT LÁTVA AZ EU-NAK KÖTELESSÉGE CSELEKEDNI. “A FIGYELMEZTETÉSEK IDEJE LEJÁRT” – FOGALMAZOTT. SARGENTINI AZON VÁDAKRA REAGÁLVA, AMELYEK SZERINT A DOKUMENTUM MOSTANI NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALA “BOSSZÚ” LENNE A MAGYAR VÁLASZTÁS EREDMÉNYE MIATT, ELMONDTA, HOGY KÖZEL EGY ÉVE TANULMÁNYOZZA A HELYZETET, ÉS EREDETILEG MÁRCIUSBAN AKART ELŐÁLLNI A TERVEZETTEL, DE MEGGONDOLTA MAGÁT, MERT NEM AKARTA BEFOLYÁSOLNI A VÁLASZTÁSOKAT.
 
…  AZ UGYANCSAK NÉPPÁRTI FRANK ENGEL RÁMUTATOTT: A TERVEZET “ELVESZIK A RÉSZLETEKBEN”, PEDIG SZERINTE INKÁBB AZ ÁLTALÁNOS HELYZETRE, AZ ÖSSZKÉPRE KELL FIGYELNI. AZ ELMÚLT ÉVEKBEN MAGYARORSZÁGON KOMOLY VÁLTOZÁSOK MENTEK VÉGBE, MEGGYENGÍTETTÉK AZ ELLENZÉKET, AMINEK ÉRDEKÉBEN BÁRMILYEN ESZKÖZ ELFOGADHATÓNAK TŰNT – KÖZÖLTE. ALÁHÚZTA TOVÁBBÁ, HOGY Ő SZEMÉLY SZERINT EGYETLEN MENEDÉKKÉRŐT SEM HELYEZNE ÁT AZ ORSZÁGBA, UGYANIS VESZÉLYBEN LENNÉNEK A GYŰLÖLETKELTŐ KORMÁNYPROPAGANDA KÖVETKEZTÉBEN.
 
A SZOCIÁLDEMOKRATA ANA GOMES ÚGY VÉLEKEDETT, HOGY “ÁTFOGÓ ÉS VILÁGOS” A JELENTÉS, MELYBŐL JÓL LÁTSZIK, HOGY A MAGYAR HELYZET AGGASZTÓ ÉS SOKAT ROMLOTT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN, AZ ORSZÁGBAN “SÚLYOSAN SÉRÜLNEK” AZ EMBERI JOGOK, A JOGÁLLAMISÁGOT PEDIG “RENDSZERSZINTŰ VESZÉLY FENYEGETI”. A KÉPVISELŐ ÉRINTETTE TÖBBEK KÖZÖTT A KISEBBSÉGI JOGOKAT, A GYÜLEKEZÉSI JOGOT, AZ EGYETEMI SZABADSÁGOT, A KORRUPCIÓT ÉS A MENEDÉKKÉRŐK JOGAIT.
 
EZZEL SZEMBEN MAREK JUREK, AZ EURÓPAI KONZERVATÍVOK ÉS REFORMEREK (ECR) FRAKCIÓ POLITIKUSA SZERINT ALAPTALAN VÁDAK ÉRIK A MAGYAR KORMÁNYT. MINT KÖZÖLTE, “MINDEN ORSZÁGNAK JOGA VAN VÉDENIE A SZUVERENITÁSÁT”, MAGYARORSZÁGOT PEDIG “CSAK A KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉGEK MIATT TÁMADJÁK”. ERRE REAGÁLVA SOPHIA IN ‘T VELD LIBERÁLIS KÉPVISELŐ KIJELENTETTE, HOGY A KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉGEKET VALÓBAN TISZTELETBEN KELL TARTANI, UGYANAKKOR AZ EU-BAN VANNAK BIZONYOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK, AMELYEKET UGYANCSAK. ALÁHÚZTA, HOGY A MAGYAR KORMÁNY “UNDORÍTÓ GYŰLÖLETKAMPÁNYT” FOLYTAT, ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK AZ EU INTEGRITÁSÁT VESZÉLYEZTETI, AZ ORSZÁGOT PEDIG MA FEL SEM VENNÉK AZ UNIÓBA.
 
… A KÉPVISELŐK MÁJUS 15-IG NYÚJTHATNAK BE MÓDOSÍTÓ JAVASLATOKAT A JELENTÉSTERVEZETHEZ, AMELYHEZ AZ EP ALKOTMÁNYÜGYI, KULTURÁLIS ÉS OKTATÁSI, KÖLTSÉGVETÉS-ELLENŐRZÉSI ÉS NŐJOGI SZAKBIZOTTSÁGA IS CSATOLNI FOGJA A VÉLEMÉNYÉT. A VÁRHATÓAN JÚNIUSBAN SZAVAZÁSRA BOCSÁTANDÓ JELENTÉS ŐSSZEL KERÜL MAJD AZ EURÓPAI PARLAMENT PLENÁRIS ÜLÉSE ELÉ, MELY ADOTT ESETBEN ENNEK ALAPJÁN KEZDEMÉNYEZHETI AZ ATOMFEGYVERKÉNT IS EMLEGETETT ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSÁT MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN A JOGÁLLAMISÁGI ELVEK MEGSÉRTÉSE MIATT.

 
A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.
 

olkt.hu/MTIVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?