Belföld, Hírek

Müller Cecília: Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon – Teljes családok kerülnek kórházba

Kedd délelőtt is a szokásos sajtótájékoztatóval jelentkezett az operatív törzs, amely bejelentette a hazai járványhelyzettel kapcsolatos legújabb fejleményeket.

 

 

 

 


Ahogy a Blikk megírta, hétfőn 6494 új fertőzöttek azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 158, többségében idős, krónikus beteg, ezzel az elhunytak száma 16 146-ra emelkedett. Kórházban 8270 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen. Még nem voltak soha ilyen sokan kórházban, a második hullám csúcsán 8045 covid-fertőzött a legmagasabb szám.

Az operatív törzs ezek fényében tartotta meg tájékoztatóját, amin a következő hírekkel szolgáltak a járványügyi helyzetről.

Videón a tájékoztató:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 9.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. március 9.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. március 9., kedd

Megváltoznak az Ausztriába utazás feltételei – jelentette be Kiss Róbert alezredes. Ausztria Magyarországot is magas fertőzöttségű országok kategóriába sorolta, ezért a határon megvizsgálják az országba való belépés feltételeit. Elmondta, hogy ha az uticél például Németország, és a belépéshez való feltételek nem valósulnak meg, megtagadják az Ausztriába való belépést. A belépés csak a következő feltételekkel valósulhat meg:

  • a jármű vezetője csak átutazott a magas fertőzöttségű besorolású országon (Magyarországon)
  • a beutazás kizárólag tranzitálási céllal történik
  • a nemzetközi szállításban, ha a Németországban való tartózkodás nem haladja meg a 72 órát
  • azok utazhatnak be csak Ausztriába, akik 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel rendelkeznek

Kiss elmondta, hogy a megváltozott szabályok szerint ellenőrzik a rendőrök tegnap óta a védelmi intézkedések megszegését. Jóval több esetben kellett intézkedniük, mint korábban:

  • A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 504 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában
  • 458 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mert a közterületeken a maszkviselési szabályokat megsértették
  • A tömegközlekedési eszközökön és váróhelyeken 33 személlyel, a bevásárlóközpontok területén 13 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megsértése miatt
  • Vendéglátóegységekben nem kellett intézkedni tegnap
  • A kijárási tilalommal és csoportosulásokkal összefüggésben 304 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek
  • Tegnap több mint 7260 hatósági házi karantént rendeltek el, s több mint 14 ezer helyen ellenőrizték a rendőrök a karanténszabályok betartását
Súlyos a helyzet

Müller Cecília azzal kezdte, hogy rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon. Olyan mértékű ez a növekedés, amit korábban még soha nem tapasztaltunk, még a második hullámban sem. Az aktív fertőzöttek száma 120.115 főre nőtt, pár nap alatt több tízezerrel ugrott ez a szám – mondta el.

Elmondta, hogy szűrőbuszaik 7 helyen dolgoznak, hogy minél előbb be lehessen azonosítani a betegeket. Ezeket csak a háziorvos javaslatára, csak autóval felkeresve, a kevésbé súlyos betegek vehetik igénybe. Kiemelte, hogy aki betegnek érzi magát, maradjon otthon! A brit mutáns sokkal fertőzőképesebb, ezért ha orvoshoz vagy tesztelni megyünk, tartsuk be a higiéniás szabályokat. Tünetes személy sehova ne menjen – hangsúlyozta, ő várja meg a helyszíni mintavételt. Ezen szabályok betartása most fokozottan fontos.

8270 fő van jelenleg kórházban, ez az adat nagyon megemelkedett, a legmagasabb szám decemberben 8045 volt. A harmadik hullámban nagyon gyorsan emelkednek a járványügyi adatok, ami súlyos és nehéz terhet rak az egészségügyi ellátórendszerre. A tehermentesítése mindnyájunk feladata: ez úgy lehetséges, hogy nem kapjuk el a fertőzést Müller szerint. Kollégák számolnak be neki olyan esetekről, hogy egyszerre egész családok kerülnek kórházba súlyos tünetekkel. Most a legfontosabb feladat az, hogy megelőzzük azt, hogy ilyen sokan kerüljenek kórházba. Ha az új fertőzöttek száma csökkeni fog, az minden járványügyi mutatóban javulást fog eredményezni – tette hozzá.

A szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag is arról tanúskodik, hogy egyelőre számolnunk kell a fertőzésszámok növekedésével, mert megközelítik az őszi járványcsúcsban mért értékeket:

  • csökkenés egyetlen egy város területén sem mérhető
  • ahol a legjobban emelkedik most: Eger, Győr Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Tatabánya, Veszprém illetve a Budapest környéki települések: Tököl, Biatorbágy, Dunakeszi, Százhalombatta

Ezek mind arra utalnak, hogy a következő napokban javulásra nem számíthatunk.

Az oltással kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltás felvétele után senki ne érezze magát még védettnek. Kifejezetten felhívta a figyelmet, ahhoz hogy az immunrendszer reagáljon a védőoltásra, elkezdődjön a szervezetben az ellenanyag termelés, illetve az ún. sejtes immunitás megindulása, ehhez legalább 2-3 hét szükséges. Fontos lépés az első oltás felvétele a védettségben, mert elsőre a súlyos lefolyású betegség ellen kap védelmet, ugyanakkor abban a 2-3 hétben, amíg nem alakul ki az immunitásnak az a foka, ugyanolyan veszélyeztetett, mintha még nem lenne oltva.

Egy hamis álbiztonságot ad annak, aki oltakozik és azt gondolja, hogy rögtön védetté válik . Ez sajnos nem így van, a szervezetnek ki kell termelni az ellenanyagot 

– emelte ki.

A mai napra 1.047.045 fő megkapta az első oltását, 314.485 fő pedig már a másodikat is. Tudjuk, hogy most az oltási program célja, hogy az első védőoltást minél több ember kapja meg, ehhez a stratégiához jelenleg 5 védőoltás áll rendelkezésre.

Folytatják a regisztrált idősek oltását, erre 3 típusú oltóanyag áll rendelkezésre:

  • 100 ezer Szputnyik V vakcinát szabadítottak fel, szállítják ki
  • 120.510 Pfizer-vakcina, amivel az oltópontokon oltanak
  • Mostantól az AstraZenecával is olthatják az időseket, amihez 105.600 adag áll majd rendelkezésre.

Csütörtöktől vasárnapig a múlt hétvégén elhalasztott AstraZeneca oltásokat is meg fogják kapni azok a krónikus betegek, akik sms üzenetet fognak erről kapni a mai nap – mondta el Müller.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?