Belföld, Hírek

Müller Cecília elárulta: ma dönt a kormány arról, kellenek-e újabb szigorítások – íme az operatív törzs legújabb bejelentései

Szerda délelőtt is szokásos sajtótájékoztatóval jelentkezik az operatív törzs, amelyen bejelentik a hazai járványhelyzettel kapcsolatos legújabb fejleményeket.

 

 

 

 


 

Ahogy a Blikk megírta, a keddi adatokhoz képest szerdára virradóra igencsak megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma. 4211 újabb fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, illetve elhunyt további 136, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 324-re emelkedett.

Az operatív törzs szerda délelőtt is egy sajtótájékoztató keretében tájékoztat a járvány legújabb részleteiről, amelyen a következők hangzottak el:

Kiss Róbert alezredes elmondta

A Szlovák Köztársaság szigorúbb határellenőrzést vezetett be a mai nappal. Levelekben értesítették az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy a járvány megakadályozása érdekében ma reggel öt órától a szlovák oldalon lezárásra került a Letkés és Ipolyszalka határátkelőhely. Arra kérték a magyar hatóságokat, hogy intézkedjenek a Szlovák Köztársaság felé irányuló új komáromi Monostori-hídon érkező személyforgalom elterelésére a régi komáromi határátkelőhely irányába. A mai nappal ezeket az intézkedéseket bevezették.

Az elmúlt 24 órában 201 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. 26 személyt figyelmeztettek, 90 emberrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, illetve 21 személy ellen tettek szabálysértési feljelentést. A tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyén 4 személlyel szemben, illetve a plázák területén 30 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség figyelmet kívül hagyása miatt. A vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok miatt az elmúlt 24 órában nem kellett intézkedni, így nem zárattak be újabb vendéglátóüzletet. 387-en szegték meg a kijárási tilalmat, ebből 3 személy a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályokat, míg másik 3 a gyülekezési tilalmat szegte meg. A tegnapi napon 7411 újabb hatósági házi karantént rendeltek el.

Müller Cecília elmondta

A járványügyi számításaink beigazolódnak, mivel folyamatosan nő a fertőzöttek száma, de ez nem csak ebben nyilvánul meg, hanem a súlyos megbetegedések számában is. A betegségek nagy számban súlyosan zajlanak, és a tünetek jelentkezését követően gyors romlás következik, így jelentősen nő a kórházban ápolt betegek száma, főképpen a lélegeztetőgépen lévőké. Sajnos az életkor is az egyre fiatalabbak felé tolódik, és sokan vannak a 40-es korosztályban, akiknél súlyosabban jelenik meg a betegség. A vírusmutánsok most egy sokkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkeznek, így kérnek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.

A kórházaknak is nagyfokú terhelést jelent a jelenlegi helyzet, mivel több ezer betegnek van szüksége kórházi ellátásra. A második hullámban 8 ezer fő körül volt a maximális kórházban ápolt betegszám, ami felé rohamos léptekkel haladunk. Fontos, hogy a szabályok betartásával a további szigorításokat csak akkor léptessük hatályba, ha az feltétlenül elkerülhetetlen. A mai kormányülésen valószínűleg újabb döntések születnek, aminek eredményéről értesülni fog mindenki.

Sajnos 136-an vesztették életüket koronavírusban az elmúlt napon, 43 éves a legfiatalabb és 96 éves a legidősebb áldozat. A mai napon számos helyre megérkeztek az oltóanyagok, az oltópontokra is. A következő napokban a háziorvosok 250 ezer Sinopharm vakcinával tudnak oltani, illetve Moderna vakcina is rendelkezésükre áll a körzetekben. Azt a Pfizer vackina mennyiséget, 114 660 adagot, ami érkezett, a kórházi oltópontokon osszák szét.

Külön fejezet nyílik a holnapi naptól, mivel egy újfajta oltási kampány veszi kezdetét. Szombat-vasárnap ugyanis 74 ezer 18-60 közötti személyt szólítanak meg, olyanokat, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, ők SMS-t fognak kapni. A kórházi oltópontokon tudják majd igénybevenni a rendelkezésre álló AstraZeneca vakcinát azok, akik SMS-t kapnak. Előreláthatólag holnap fogják kiküldeni ezeket az SMS-eket. Az üzenet tartalmazni fogja az oltóhelyet, ahol meg kell jelenniük, illetve azt az időpontot is, amikor meg kell jelenniük. Mint mondta, ehhez egy rendkívüli fegyelmezettségre van szükség, mert szeretnék elkerülni a torlódásokat.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?