Belföld, Hírek

Rosszul oltották be Orbán Viktort? Erre hívta fel a figyelmet dr. Novák Hunor

A miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett egy videót, melyben éppen beadják neki az influenza elleni oltást. Ezt a videót dr. Novák Hunor a következőképpen kommentálta: „Rosszul oltották be Orbán Viktort”.

 

 

 




 

A videóban több szakmai hibát is láthatunk, amelyek nagyon elterjedtek, még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását – írta bejegyzésében az orvos. Hozzáteszi: ez nem az adott orvos kritikája, sokkal inkább az oktatási rendszeré.

Orbán Viktor valószínűleg azt az oltást kapta, amit a (delta)izomba kell beadni, viszont, amit a videóban látunk, arra a részre csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni. A doktor szerint típushiba, hogy a bőrt összecsípte a videóban látható orvos, pedig azt a zsírszövetbe való oltásnál kell csinálni. Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás is könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki.

A másik típushiba, amit elkövetett a doktor, hogy a beszúrás után a fecskendőt visszaszívta, ami csak a fájdalmat fokozza, mozgó tűvel a vállunkban. A nemzetközi szakmai irányelvek nem javasolják a visszaszívást, mivel vállizomba adott oltásnál gyakorlatilag nincs esélye, hogy pont egy érben legyen a tű vége.

Az utolsó hiba, amit elkövetett, hogy lassan adta be az injekciót az izomba. Valójában azt jobb villámgyorsan adni, kisebb fájdalommal jár számos kutatás szerint. Valamint teljesen felesleges a terület pofozgatása, ütögetése. Modern érzéstelenítő krémek és eszközök segítenek a fájdalom enyhítésében – olvasható dr. Novák Hunor Facebook-bejegyzésében, amit az alábbiakban részletesen is el lehet olvasni:

 

 

⛔️💉 Rosszul oltották be Orbán Viktort (Kiegészítés: már tavaly is tartottam előadást gyermekgyógyászati konferencián,…

Közzétette: Dr. Novák Hunor – 2020. október 20., kedd

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?