Belföld, Hírek

Orbán: egy fenét kapunk mi pénzt Brüsszelből – A kormányfő másként tekint az EU-forrásokra

Budapest — Új szempontot villantott meg Orbán Viktor (57) miniszterelnök az EU-támogatások mibenlétéről, amikor a múlt heti EU-csúcson született 750 milliárd eurós (260 ezer milliárd forint) uniós segélyalapról és a következő hétéves költségvetési ciklusról szóló megállapodásról beszélt a Kossuth rádiónak adott szokásos pénteki rádióinterjújában.

 

 

 




 

– Bár a magyar nyelv valamiért úgy rögzítette, hogy mi pénzt kapunk az Európai Uniótól, a nagy fenét, mi nem kapunk pénzt az Európai Uniótól. Az innen a nyugatiak által kivitt pénz egy részét szereztük vissza – jelentette ki Orbán, aki szeretné, ha a magyarok nem úgy gondolnának az uniós forrásokra, mint valamire, amit mi kapunk valakitől, aki nálunk gazdagabb és erősebb.

– Mi negyvenévnyi kommunizmussal a hátunk mögött társultunk a szerencsésebb országokkal, megengedjük nekik, hogy védővámok nélkül idehozzák az áruikat, a beruházásaikat és versenyre kényszerítsenek minket, holott mi körhátránnyal indulunk. Cserébe viszont azt várjuk el, hogy a profit egy méltányos részét juttassák ide vissza, mert azért mi dolgoztunk meg, nem egyenlő versenyfeltételekkel – fejtegette Orbán Viktor, aki szerint ezért jár nekünk valami esélyegyenlőséget jelentő pénzügyi visszatérítés.

– A legutolsó brüsszeli csatában négy nap alatt 3 milliárd euróval, több mint 1000 milliárd forinttal növeltük meg azt az összeget, amelyet be tudunk vonni a magyar gazdaságba – tette hozzá.

A közgazdász szerint több dolog keveredik a kormányfő okfejtésében.

– Abban igaza van, hogy ez a pénz jár nekünk, mert a nettó befizetők a múlt héten megszavazták az EU-csúcson. Az unió ugyanis a 80-as évektől kezdve felzárkóztatási alapokon segíti a szegényebb tagállamokat, hogy ne legyenek kirívóak a különbségek az EU-n belül – mondta a Blikknek Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybankelnök. Szerinte nem állja meg a helyét a kivitt profittal való párhuzam, mivel az ide sokszor nagy pénzekért becsábított dél-koreai, amerikai, német és egyéb cégek profitjához nincs köze az uniós megállapodásoknak.

 




 

 

– Azt sem szabad elfelejteni, hogy a multik nyeresége mögött hatékony termelés van, ami növeli a GDP-t, emeli a bérszínvonalat, az elvárt profit pedig a befektetett összeg öt százaléka körül van, amit vagy kivisznek, vagy befektetnek – mondta Bod Péter Ákos, aki szerint a vámmentességen is sokat nyerünk, már csak azért is, mert kereskedelmi többletünk van Nyugat-Európával szemben.

A politológus szerint Orbán azt üzenhette nyugati kollégáinak, hogy ne kekeckedjenek vele, mert neki is vannak lapok a kezében. – Ne zsaroljanak a pénzzel és más feltételekkel, mert ha kevesebbet adnak, akkor mondjuk nem német mentőautókat vagy tankokat veszünk, hanem kínaiakat – hozott példát Kiszelly Zoltán, aki szerint az idő nem Orbánt sürgeti, hanem a déli tagállamokat a segélycsomaggal kapcsolatosan.

52,8 milliárd euró várható

Az előző ciklus 39 milliárd eurónyi (körülbelül 13,6 ezer milliárd forint) támogatásához képest 2021 és 2027 között mindent beleszámítva 52,8 milliárd euróra (18,5 ezer millió forint) ugorhat a Brüsszelből várt pénztömeg a Portfólió számításai szerint. Ebben benne van a Covid-járvány miatti 750 milliárd eurós mentőcsomagból Magyarországra jutó rész is.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?