Belföld, Hírek

„Eddig alkalmazott nem volt, most vendég nincs” – A túlélésre játszanak a balatoni vendéglátóhelyek

A túlélésre játszanak a balatoni vendéglátóhelyek, amelyek az idei nyáron nem munkaerőben, hanem vendégekben szenvednek jelentős hiányt.

 

 

 




 

koronavírus-járványt követően június utolsó hétvégéjén volt először jelentősebb forgalom a balatoni strandokon, ahol azonban a vendéglátóhelyek a korábbi években megszokottaknál jóval kevésbé voltak zsúfoltak.

„Eddig alkalmazott nem volt, most vendég nincs” – mondta a Népszavának a balatonboglári Platán strand éttermének tulajdonosa, aki szerint négy éve ez az első nyár, hogy nem kellett alkalmazottakat keresnie a nyitás előtt. Hozzátette: ennek ellenére a foglalások alapján arra számítanak, hogy a következő hetekben növekszik majd a forgalom.

„De egyelőre óvatosan vagyok optimista. Majd, ha minden asztalunknál ülnek, és a pincéreim homlokán meglátom az első izzadtságcseppeket, kifújom a levegőt. De akkor is csak azért, mert talán nem veszteséggel zárunk az idén, hanem sikerül kihozni a nyarat nullára. Ha szuper idő lesz, valami minimális kis plusszal” – mondta az étterem-tulajdonos.

Hasonlóról számolt be egy fonyódi étterem tulajdonosa is. Mint mondta, hosszú évek óta idén nem keresnie kellett a szakácsot, hanem ajánlkozók voltak a munkára. Az Ausztriából és Olaszországból hazajött vendéglátósok nagy része ugyanis a Balatonnál szeretné kihúzni a nyarat addig, amíg visszamehet külföldi munkahelyére. A nagyobb munkaerő-kínálat ugyanakkor alacsonyabb fizetést is jelent: a vállalkozók 20-25 százalékos, a munkavállalók pedig 30-40 százalékos visszaesésről számoltak be – írja a lap.

 

 

Egy balatonföldvári étteremben dolgozó pincér ugyanakkor elismerte, hogy a munka is kevesebb idén, hiszen a hétvégéig fél háznál még nem voltak többen a vendégek.

„Nagyon hiányoznak a külföldiek, tavaly a németek mellett rengeteg cseh és lengyel jött, nem hiszem, hogy az idén velük számolhatunk. A magyarok pedig kevésbé engedik el magukat, az ebédet megoldják otthon, jó esetben vacsorázni ugyan beülnek, de akkor is csak egy fogást és néhány italt” – magyarázta a Népszavának nyilatkozó férfi.

A késői nyitás és a vendégek alacsony száma miatt a vendéglátósok az árak növelésével szeretnék visszahozni a kiesést, ezért idén azzal kell számolni, hogy csaknem 10 százalékkal lesz drágább a Balaton. A Népszava szerint a déli parton már nem találni helyet, ahol 500 forint alatt lenne a sima lángos, a sajtos-tejfölösért pedig már 700-1100 forintot is elkérnek az árusok, míg egy korsó sör 400 forintnál kezdődik.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?