Belföld, Hírek

Novák Katalin bejelentései: ez lesz a családtámogatásokkal a járvány miatt

Orbán Viktor hétfőn újabb gazdasági lépéseket jelentett be a járvány okozta válság enyhítése érdekében, amelyeket másnap Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter részletezett. Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tett további bejelentéseket. Előzőleg Karácsony Gergely és Gulyás Gergely közös tájékoztatón jelentették be a kormány és az önkormányzatok együttműködését, illetve azt, hogy Karácsony Gergely a kijárási tilalom fenntartását javasolta.

 

 
 

 

 

Novák Katalin bejelentései:

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta, a járvány minden családot érint, aggódunk szeretteinkért, s közben idős hozzátartozóinkról fizikai értelemben le kellett mondanunk. Nehéz, hogy gyermekeink hetek óta nem járnak iskolába, óvodába, a szülőknek felügyelniük kell őket, közben dolgozni is kell, amiről nem lehet lemondani. Ez mindenkinek nehéz.

2010 óta a családok segítéséért dolgozik a kormány, sokan fellélegezhettek, sokaknak talán megtakarításaik is lettek. Az elmúlt hónapokban régóta nem ltott csúcson volt a házasságköztések száma, decemberben és januárban 1200-zal több baba született, mint egy évvel korábban.

Nem szeretnék, ha erre a folyamatra a koronavírus-járvány sem tehetne pontot. Gondolnak a családokra, így öt pontos tervet hoztak létre:

1.:A családtámogatások megvédése: semmit nem vesznek el a családtámogatásoktól a nehézségek ellenére, még akkor sem, ha nagy összegeket csoportosítanak át védekezésre. A családi adókedvezmény, otthonteremtési program, autóvásárlás és a többi sem vész el.

2.: Munka segély helyett – a munkahelyek megőrzése elsődleges. 26 munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be. A kisvállalkozóknak átlagosan 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Ez 90 ezer családot érint. A fizetés nélküli szabadságon lévők járulékait átvállalja az állam. Átképzési programok indulnak és felnőttképzési diákhitelt biztosítanak, segítik most munkanélkülivé váltakat is. Kedvezményes kölcsönöket nyújtanak a vállalkozóknak is. A SZÉP-kártyára helyezhető összegek keretét megemelték a duplájára. A dolgozó szülők gyermekei számára felügyeletet biztosítanak, óvodákban és iskolákban, tehát akinek ilyen igénye van, jelezze, hogy segíthessenek.

 

 

 
 

 

3.: A moratóriumok bevezetése: hiteltörlesztési kötelezettség felfüggesztése a CSOK és a babaváró támogatásokra is vonatkozik. Jelzáloghitel elengedés: ha egy családban a második gyermek érkezik meg, lehet igényelni, hogy 1 millió forintot engedjenek el, minden további gyermeknél ez további 1-1 millió forint. Meghosszabbították a GYES, GYET, GYED jogosultságok idejét, ez 15 ezer családot érint. Beteg gyereket nevelőknek a magasabb otthongondozási díj bevezetéséve segítettek. Ilyenkor egy szakértői vizsgálat zajlik, most erre nincs lehetőség, de a vizsgálati rendszert most átalakították, hogy ne kelljen fizikai jelenlét hozzá, online, vagy telefonon is lehet intézkedni ezeket. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását egyszerűsítették: aki már megkötötte a szerződést, de most nem tudja átvenni autóját, a veszélyhelyzet után még 60 napig erre lesz lehetőség.

4.: A fiatalok támogatása: a diákhitel-moratórium miatt most nem kell a diákhitel törlesztőit fizetni. Jelezni azt kell, ha valaki mégis akar fizetni. Azokra is érvényes, akik most akarnak diákhitelt felvenni, és a diákhitel 1 igénylési határidejét is meghosszabbították. Egy új diákhitel-konstrukcióval 500 ezer forintos, nulla százalékos rendkívüli diákhitelt vezettek be. Eltörölték a nyelvvizsga-kötelezettséget a diploma megszerzéséhez. Ez persz,e nem azt jelenti, hogy lebeszélik a diákokat, hogy nyelvvizsgát tegyenek később, természetesen a boldoguláshoz fontos a nyelvtanulás.

5.: Idősek – Igyekszik tenni a kormány az idősek biztonságáért is: egyszerűsítették a receptkiváltást és az ügyintézéseket, a nyugdíjügyek felülvizsgálatát elhalasztják. A postákon is egyszerűsítéseket vezettek be, illetve nekik segít a vásárlási idősáv is. Visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, fokozatosan, a jövő év elejétől kezdve.

Húsvétkor most lemondásra kell magunkat rávenni, nem tudunk úgy ünnepelni, ahogy megszoktuk. Közös érdek, hogy tartsuk be a szigorú szabályokat, mindenki vigyázzon a családjára. És aki csak teheti, maradjon otthon! – mondta az államtitkár.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?