Belföld, Hírek

Kormányinfó: tömeges lehet a munkanélküliség – Egyelőre nincs hosszabbítás az álláskeresőknek, a cél más

Gyulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön megtartotta szokásos, kormányinfó nevű sajtótájékoztatóját.

 

 

 

 

 




A kormányülésen történtekről beszámolva elmondta: a kormány minden olyan intézkedést, amit a környező országok is meghoztak, lényegesen előbb hozta meg, ezért kisebb a fertőzés mértéke nálunk.

A modellek szerint a fertőzések száma ettől függetlenül ugrásszerűen nő majd, de minden adott, hogy kontroll alatt lehessen tartani.

Az ország területére érkező eszközökről számolnak majd be, mert a jelen helyzetben csak az a biztos. Ettől függetlenül rengeteg céggel, országgal tárgyalnak és igyekeznek mindent beszerezni.

Eddig 100 milliárd forintot költöttek a védekezésre, ám ennek a többszörösét kell még, de a pénz rendelkezésre áll a költségvetésben.

Magyarország számára a legkevésbé kedvezőek azok, amelyeket Brüsszel körvonalazott, mert nem új forrásokat nyitottak meg, hanem meglévő pályázatokat csoportosítottak át. Szerencsére van esély, hogy a már Magyarország által lehívott pályázati pénzeket hamarabb lehívhassuk.

Itthon a munkahelyek megóvása, a válság után új munkahelyek létrehozása a legfontosabb gazdasági szempontból. A törlesztési moratórium 3000 milliárd forintot hagy a háztartásoknál.

2021. január 1-jétől nem növekedhetnek a törlesztőrészletek, csupán a futamidő lesz hosszabb – jelentette be Gulyás Gergely.

A kormány lezárta a Mátrai erőmű eladásával kapcsolatos tranzakciót. A Magyar Villamos Művek vásárolja meg az erőművet, az ár: 17milliárd 440 millió forint. A villamosenergia-termelés 16 százalékát adja az erőmű, ezért stratégiai fontosságú, ráadásul a térség egyik legnagyobb munkaadója. A klímacélok tekintetében természetesen átalakításokra lesz szükség.

 

 

 




 

 

 

Kérdésekre adott válaszok
  • Uniós bírálatok Magyarországgal szemben: Az Uniótól minden segítséget köszönettel veszünk, azt is tudomásul vesszük, ha nem adnak segítséget. Ha azonban azt kifogásolják, hogy olyan intézkedéseket teszünk, amelyeket más országok is megtettek, azt nem lehet elfogadni, ez olyan politikai támadás, amit olyankor akarnak megtenni, amikor inkább összefogásra lenne szükség.
  • Polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el: Ez nem jogszerű, erre az államnak van lehetősége, ezeket a kormányhivatal felül akarja vizsgálni.
  • Az enyhébb bűncselekményeket elkövetőket el kellene engedni: Hajmeresztő ötlet, még egy ilyen rendkívüli helyzetben sincs ok rá.
  • Munkaügyek a közigazgatásban: A közigazgatásban is komoly intézkedéseket kell hozni, ma 33 ezer ember dolgozik területi közigazgatásban, egészségük kulcsfontosságú az állam számára. Ezért csak telefonos bejelentkezés után van ügyfélfogadás. Sok helyen váltásban dolgoznak, illetve az okmányok lejárati idejének meghosszabbítsa is azt szolgálja, hogy ne kelljen ügyeket intézni. Csak a legfontosabb ügyeket intézzék most az emberek az okmányirodákban.
  • Határvédelem: a katonaság és rendőrség megfeszített erővel végzi a munkáját. A határokon álló kilométeres sorok nem a magyar hatóságok munkájával vannak összefüggésben. Az első napokban például a humanitárius folyosón átengedett románokat és bolgárokat nem engedte át zökkenőmentesen Románia, ez az elmúlt két napban rendeződött.
  • Magyarországon WHO protokoll szerint védekeznek a koronavírus-szűréseknél, ez így történik most is, a további tesztek beszerzése folyamatban van.
  • Szakmailag korrekt az az iránymutatás, hogy a koronavírusnál halálozás esetén azt kell vizsgálni, hogy a meglévő alapbetegségen rontott a vírus, vagy jelentéktelen betegség mellett halt-e meg az áldozat.
  • Nem Gulyás Gergely engedélyével ment Rácz Róbert kormányhivatal-vezető Ausztriába néhány órára, hogy síbalesetet szenvedett gyermekét hazahozza. Gulyás Gergely azt mondta, ekkor még nem is lett volna szükség rá, hogy engedélyt adjon, de egy ilyen esetre akkor is megadta volna. Rosszindulatú álhír tehát, hogy síelni ment volna veszély idején a kormányhivatali vezető, aki azóta is kiválóan ellátja a feladatát a védekezésben.
  • A járvány miatt elmaradó önkormányzati bevételeket nem kompenzálják, az állam kieső bevételeit sem kompenzálja senki. Ma a magyar GDP-t heti 140-150 milliárddal csökkenti a vendéglátóhelyek bezárása, az autóipar bezárása 50 milliárdos kiesést tesz hozzá. Mindenkit a közös teherviselésre kell kérjünk emiatt, a válság utáni talpraálláshoz további pénzre lesz majd szükség – mondta Gulyás Gergely.
  • Gulyás szerint minden magyar elhunytnak volt alapbetegsége, eleve egészséges ember eddig nem halt meg.
Nem hosszabbítanak az álláskeresőknek:

Álláskeresési járadék meghosszabbítása: Azt szeretnénk, hogy a lehető legkevesebb ilyen eset legyen. Április-májusban tömegessé válhat az állásukat elvesztők száma. A cél, hogy három hónap után lehetőleg mindenkinek munkája legyen. Ha a segélyezés rendszerére térünk vissza, az az ország legnagyobb tragédiája lesz, mert segélyből jól élni nem lehet, és kitörni sem lehet így a szegénységből. A munkahelyteremtés lehetőségeiről folyamatosan tárgyalnak. Természetesen, ha szükséges, tud másképp is dönteni a kormány, de az alapfelállás most nem ez.

Márciusban 30-40 ezer álláshely szűnik meg, áprilisban pedig még rosszabb lehet majd a helyzet. A munkanélküliség százezres lesz, a kérdés, hogy hány százezres – mondta Gulyás Gergely. Esély azonban van arra, hogy akik most elvesztik az állásukat, nem évekig, legfeljebb néhány hónapig lesznek munkanélküliek.

 

 

 




 

 

 

Kijárási tilalom

Ha a kormány arra a következtetésre jut, hogy szükség van rá, bevezetik a kijárási tilalmat – mondta Gulyás Gergely, aki szerint nem kétséges, hogy szükség lesz szigorúbb intézkedésekre a védekezésben.

Az internet korlátozása

Nem terveznek ilyet, Magyarországon a legjobb az internethálózat fejlettsége Európában, tervben sincs ilyen.

Mi történik, ha Orbán Viktor megfertőződik?

Semjén Zsolt és Varga Mihály, illetve Pintér Sándor is miniszterelnök-helyettes. A helyettesítés sorrendjét a miniszterelnök határozza meg.

Hidroxiklorokin-szulfát

Magyarország az egyik legnagyobb termelő, de most nem adunk el külföldre, mert ez egy alapanyag a koronavírus kezelésében szerepet játszó gyógyszerek gyártásában, és erre most Magyarországon van szükség, kivitelét ezért megtiltották. Úgy néz ki, biztató kísérletek vannak vele.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?