Belföld, Hírek

A 100 éves Bálint gazda még soha nem látott ilyen időjárást februárban: „Aggódom, nehogy meglegyen majd a böjtje”

Magyarország — Eltévesztette a naptárat az időjárás. Ilyenkor javában tombolnia kellene még a télnek dermesztő fagyokkal, hóeséssel, zúzmarával.

 

 

 

 




 

Hétfőn viszont minden lesz, csak február közepe nem, hanem áprilist idéző 18 fok, amit a délkeleti országrészeken mutatnak a hőmérők, másutt is 14-16 fok várható.

1908-ban mértek Sellyén 18,6 fokot, ez a rekord megdőlhet a hét első napján, olyanok lesznek az időjárási körülmények. – A dolog pikantériája, hogy a Nyugat-Európán pusztító Denis vihar hoz ránk most hasonló meleget. A ciklon ugyanis mediterrán légtömegeket sodor fölénk délről. Majd aztán kedden egy hidegfront, 60 kilométer/órás széllökésekkel mérsékli a hirtelen jött tavaszt – latolgatott Simon Gergő, az Országos Meteorlógiai Szolgálat munkatársa.

– Nem emlékszem az elmúlt 100 évből ilyen meleg februárra – tekintett a múltba a 100 esztendős Bálint György kertészmérnök. – Sétálgatok a kertemben, és az egyik szemem nevet, hogy látom az orgonák rügyeit, meg a kinyílt aranyvesszőket, mahóniákat, viszont a másik sír, mert aggódom, nehogy meglegyen majd a böjtje, és márciusban egy fagy kárt tegyen bennük. A rovarokat legalább nem tévesztette meg a természet, ők óvatosabbak, egyelőre nem keltek ki a petékből, hogy beporozzák a virágokat – elemezte a helyzetet Bálint gazda.

A kertészmérnök azért is aggódik, mert nincs számottevő eső.

 

 

 

 

– Ami decemberben és januárban esett, attól csak az aszfalt lett fekete, de a talajnak csak a felszínébe szivárgott be, a többi elpárolgott. Nem jutott belőle a mélyebb rétegekbe, a gyökerekig, amelyek felszívják a nedvességet – osztotta meg aggodalmait Bálint gazda.

Jótanácsok az enyhe hónapra

Senki ne induljon el otthonról egy szál kardigánban, mert reggel és este még téliesre hűl vissza levegő. Óvatosan a délutáni nekivetkőzéssel is, könnyen megfázhatunk, ráadásul meghűléskor könnyebben támad az influenza is. A telelésre bevett növényeket se tegyük még ki az ablakba, a kertbe vagy a gangra. Reggelente még márciusban is megfagyhatnak.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?