Étel/Recept

Tücskökből készült biokenyeret dobtak piacra

Az Egyesült Királyságban található Roberts nevű pékség rovarból készült kenyeret dobott piacra – írja az Independet.

 

 

 

 

 




lap információi szerint a Crunchy Cricket Loaf névre hallgató, korlátozott kiadású kenyerét ún. krikettlisztből készítik, amelyet az Eat Grub, vagyis az Egyesült Királyság vezető rovar alapú ételmárkája szállít, és amelynek lisztjébe több száz tücsköt is őröltek. Így körülbelül minden kenyér 336 tücsköt tartalmaz, amelyeket szárítanak, őrölnek, majd búzaliszttel és gabonafélékkel történő összekeverés után megsütik, hogy ropogós formájában ízletes kenyérré váljon.

Az elsőre kissé bizarr kenyér azonban állítólag nagyon finom, jótékony hatással van a belekre, mindemellett egy nemrégiben készült tanulmány szerint a tücskök antioxidáns ereje ötször akkora, mint például egy friss narancsléé. De a tücsök alapú kenyér jó választás lehet azok számára is, akik védeni akarják a környezetet, mivel a rovarok tenyésztése kevesebb földet, vizet és takarmányt igényel, mint a hagyományos állattenyésztés.

 

 

 

 

 

 

 

Azonban nemcsak Angliában, de itthon is vannak olyan élelmiszerek, melyek rovarokat tartalmaznak, amit jórészt adalékanyag formájában fogyasztunk. Az egyik ilyen anyag a kármin (nőstény pajzstetvekből nyerik ki), amelyet gyakran nem tüntetnek fel névvel az élelmiszerek csomagolásán, hanem csak annyit írnak oda, hogy az összetevők között megtalálható az E-120.

Az anyag elterjedtségét szemlélteti a pénzcentrum cikke, mely összegyűjtötte, hogy mely népszerű hazai élelmiszerek fogyasztása közben viszünk be a szervezetünkbe kármint, azaz egy kis pajzstetvet.

  • Eggelbusch fűszer bevonatú és borsbevonatú szalámi,
  • a Gyulahús Kft. által gyártott gyulai főtt kolbász,
  • Lady Rose vegyes csokoládés desszert (19 db),
  • a Pick által gyártott Família sonka és Báthory csemege szalámi,
  • Orsi hámozott füstölt orsli,
  • Szamos „Gyurmarci csemegemarcipán” és csemegemassza, valamint a
  • Bonbonetti vegyes gyümölcsízű rágógumi.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?