Belföld, Étel/Recept, Hírek

Nálunk drágult a legjobban a pizza egész Európában

A pizza hazájában, Olaszországban csak negyedakkora az áremelkedés.

 

 

 

Az inflációkövető blog, a Vakmajom szombaton arról írt Facebook-bejegyzésében, hogy „Magyarországon 34,4 százalékkal drágult a pizza egy év alatt forintban számolva jobban, mint bárhol Európában.”

Az étel szülőhazájában, Olaszországban pusztán 7,5 százalék volt az emelkedés mértéke euróban számolva. Míg idehaza átlagosan 3500 forintot kérnek el egy pizzáért, addig például Nápolyban csak 2500 forintot.

A Vakmajom fel is tette a nagy kérdést: benyomás lenne csak, hogy relatíve olcsóbb lett a nápolyi pizza, mint egy éve volt?

Szerencsére pizzainflációra is van eurostatos adat, amiből bár augusztusi volt az utolsó, ebből már lehetett következtetni arra, hogy most akkor az olasz pizza lett olcsóbb vagy a magyar drágább.

Az adatokból kirajzolódik, hogy „az inflációs különbözet 27 százalék, ennyivel drágult jobban a magyar pizza, mint az olasz. Mivel az euró a forinthoz képest csak 16 százalékkal drágult egy év alatt, az olaszországi pizza forintban számolva még 400 fölötti eurónál is olcsóbb lett, mint egy éve volt, mert nem drágult annyit az euró, amennyivel jobban drágult a magyarországi pizza.”

Vagyis nem érzékcsalódásról van szó, az olasz pizza relatíve olcsóbb lett a magyarhoz képest, mert az inflációs különbözetnél kisebb mértékben gyengült a forint, azaz felértékelődött az elmúlt évben. És ezt érezni Olaszországban vásárolva, amikor azt tapasztaljuk, hogy sok minden olcsóbb lett – olvasható a Vakmajom posztjában.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?