Állat, Érdekes

15 érdekes tény az állatokról, amit bárcsak korábban tudtunk volna

A Földön közel 9 millió állatfaj található, melyek mind egyediek, különlegesek és a maguk módján rendkívül érdekesek is egyben. Egyesek halálosan veszélyesek, mások hihetetlenül aranyosak, de egy közös mindegyikben: még mindig képesek nekünk meglepetéseket okozni! Cikkünkben most 15 olyan érdekes tényt gyűjtöttünk össze, melyekre a legújabb kutatásoknak és felfedezéseknek köszönhetően derült fény.

 

 

 

 

 
 

1 Az elefántok képesek meghatározni egy ember nemét, életkorát, sőt még az etnikai hovatartozását is, pusztán a hangja alapján.

2 A cápáknak azonnal el kell úszniuk az anyjuk elől, amikor kikeltek a tojásból, máskülönben megeszi őket.

3 A lajhároknak akár egy teljes hónapig is eltarthat, amíg egy elfogyasztott levelet megemésztenek. Hetente egyszer mennek le a fáról, hogy elvégezzék a szükségleteiket.

 

 

 

 

 

 

 

4 Egyes teknősök a víz alatt is képesek lélegezni, ráadásul a fenekükkel. Ezt kloakális légzésnek hívjuk, és ennek köszönhetően akár egész télre képesek hibernálni magukat a víz alatt.

5 A szunda-szigeti lajhármaki az egyetlen mérgező főemlős. Ezeknek a makiknak egy mirigy található a felkarjukon (támadás vagy védekezés esetén teljesen bekenik vele magukat és a szájukba is jut), ami a nyálukkal kombinálva veszélyes méreganyagot képez.

6 A zebrák bőre öntisztító tulajdonsággal bír, mivel a tompa (koszos) fekete és fehér színek sokkal jobban vonzzák a bögölyféléket.

 

 

 

 
 

 

 

7 A rénszarvasok szemszíne az évszakoktól függően változik, így alkalmazkodik a környezeti fényviszonyok extrém változásaihoz.

8 Az embereknek körülbelül 9000 ízlelőbimbójuk van, a kutyáknak ezzel szemben csak körülbelül 1700. Ennek okán a kutyák például nem tudják megkülönböztetni a különböző húsfajtákat, de felismerik például a húsból és nem húsból készült ételeket.

9 A vidráknak van a legdúsabb bundájuk a világon. Becslések szerint négyzethüvelykenként körülbelül egymillió szőrszál található a testükön. A szőrük 2 rétegből áll és úgy van kialakítva, hogy egy levegőréteget tartson a bőrük felett, megvédve azt a nedvesedéstől.

 

 

 
 

 

 

10 Kiderült, hogy a mókusoknak nagyon erős anyai ösztöneik vannak. A kanadai Guelph Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy az anyamókusok akár az elhunyt családtagjaik árva kölykeit is képesek felnevelni.

11 A Leicester Egyetem kutatói szerint a tehenek több tejet adnak, ha közben lágy, nyugtató zenét hallgatnak.

12 A tevék púpjában nem víz, hanem zsír raktározódik, amelyre a meleg éghajlathoz való alkalmazkodás és az éhen- és szomjanhalás elkerülése miatt van szükségük.

 

 

 
 

 

 

13 Ha egy strucc veszélyben érzi magát, nem dugja homokba a fejét, hanem a földre dobja magát, és teljesen mozdulatlan marad – tulajdonképpen halottnak tetteti magát.

14 A kurtafarkú kenguruk szeretnek együtt lógni. Más emlősökkel ellentétben általában nem harcolnak egymással az élelemért vagy a nőstényekért.

15 A delfinek azon kevés állatok közé tartoznak, akik előjátékkal izgatják fel egymást közösülés előtt.

 

 

 

 

 

forrás►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?