Érdekes

9 dolog, amit egy reptéri személyzet sokkal jobban tud rólunk, mint gondoljuk

A repterek olyanok, mint egy idegen ország a saját szabályaival, és persze titkaival. Működésüket pontosan csak azok a bennfentesek ismerik, akik ott dolgoznak. A következőkben megismerheted a repülőterek és az ott dolgozók titkait, hogy ezentúl ne érezd úgy, csak ők látnak át rajtad.

 

 

 

1. Látnak meztelenül

Sokan zavarban érzik magukat, amikor teljesen idegen emberek biztonsági ellenőrzést hajtanak végre rajtuk a repülőtéren. Egyes helyeken olyan speciális átvilágító berendezések vannak, melyeken az utasoknak felemelt kézzel kell áthaladniuk. Miközben átsétálnak rajta, az ellenőrző személyzet látja őket meztelenül. Ezek az ún. “lemeztelenítő szkennerek”. Most már tudod, hogy a reptéri személyzet néha sokkal többet tud rólad, mint hitted volna.

2. Elemzik a viselkedésedet

Egyes reptereken vannak ún. profilozók, akik elemzik az utasok mimikáját, gesztusait, viselkedését, hogy kiszúrják a gyanús egyéneket. Az ő feladatuk az, hogy észrevegyék a non-verbális jeleit az idegességnek, mint pl. az ajkak nyalogatása, vagy a gyakori körbenézés. Ha egy profilozó észreveszi, hogy valaki furcsán viselkedik, odaléphet hozzá, és ellenőrizheti. Ilyenkor beszélgetnek vele, megpróbálnak többet megtudni róla.
Profilozók dolgoznak az útlevél ellenőrzésen és a főcsarnokban is. Tipikus kérdésük, hogy mi a látogatásod célja. A kérdésre adott reakcióból sok minden kiderül számukra.

3. Tudják, mennyire vagy agresszív

Sok nagy repülőtéren vannak olyan speciális kamerák, melyek felismerik, ha valaki részeg vagy drog hatása alatt áll. Egyes kamerák még az agresszió szintjét is képesek érzékelni. Ezek a kamerák továbbítják az adatokat egy számítógépnek, és ha az agresszió elér egy bizonyos szintet (amikor a képen a teste vörös), a biztonsági személyzet lép közbe, és kezd el intézkedni.

4. Fogalmuk sincs arról, ha a poggyászod egy másik országban van

Akik gyakran repülnek, azoknak a többsége valószínűleg már legalább egyszer az életében feltette azt a kérdést, hogy “Mi történik a poggyászommal, és miért ennyire piszkos mindig?” A poggyászok szétválogatása automatikusan történik. Egy szkenner beszkenneli a poggyászon található vonalkódot, és ennek alapján irányítja különböző országokba. Előfordulhat, hogy a csomagodat rossz helyre küldik, pl. ha elfelejtetted leszedni a csomagodról az előző utazásod alatt rátett matricát.

5. Kutyákkal is ellenőrzik a csomagjaidat

Mielőtt a csomagod felkerülne a gépre, 5 ellenőrzésen megy keresztül. Az egyik ezek közül a speciálisan kiképzett kutya általi ellenőrzés, aki képes kiszagolni a kábítószert és egyéb vegyi anyagokat.

6. Folyamatosan főznek

A legtöbb repülőtérnek hatalmas konyhája van, itt készülnek az ételek az utasok számára. Ezek a konyhák általában különböző légitársaság számára főznek, és napi 24 órán át üzemelnek, mivel az ételeknek 6-10 órával felszállás előtt készen kell lenniük.

 

 

 

 

 

 

7. Repülés és parkolás közben is ellenőrzik a gépeket

A diszpécserek nem csak az éppen levegőben lévő gépet ellenőrzik, ahogyan azt a filmekben látjuk. A földön való mozgásukat és a kifutópálya világítását is figyelik. Egy diszpécser általában 5 monitort néz, melyeken az információk folyamatosan változnak. Ezek mutatják az időjárási viszonyokat, és információkat közölnek más repülőgépekről is.

8. Nem érdekli őket, hogy van-e vízumod másik országba

Amikor külföldre érkezel, és a vízumod lejárt, ugyanazzal a légitársasággal küldenek vissza, amelyikkel érkeztél. A jegyedet pedig az fogja fizetni, aki a gépre felengedett, tehát ingyen utazhatsz haza.

9. Tudják, mi volt a kezedben

Előfordul, hogy a reptéri személyzet megkér arra, hogy dörzsöld a kezedet egy textil darabra, amit aztán beraknak egy speciális gépbe. Minden munkanap megkezdése előtt a dolgozók veszélyes anyagokat (drogokat, robbanószereket) tesznek ebbe a különleges készülékbe, ami megjegyzi ezek szagát, és ha az utas kezén ugyanezeket a szagokat fedezi fel, riaszt.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?