Életmód, Érdekes, Külföld

Van egy spanyol város, aminek a lakói egy hatalmas szikla miatt sosem látják az eget

Vannak olyan ősi városok, amik a történetükkel és klasszikus építészetükkel komplett legendákat mesélnek, és szó szerint elvarázsolják a turistákat. Spanyolország déli részén található egy város, Setenil de las Bodegas, amit egy hatalmas szikla alá építettek. A város sajátos megjelenése és a környék szépsége miatt Cádiz tartomány egyik legvonzóbb turistalátványosságává nőtte ki magát az évek során, melynek külön érdekessége, hogy egy részén az utcákról és a lakásokból még az eget sem lehet látni, annyira a szikla alá épült a város.

 

 

A neve összefügg a hét támadással

Setenil de las Bodegas

Setenil a középkorban a muszlimok és a keresztények közötti harcok idején stratégiai fontosságú katonai támaszpont volt. Hétszer támadták meg, de a támadások minden alkalommal sikertelenek voltak. Neve is innen ered: “Septem nihil” vagyis latinul “Hétszer semmi”.

Történelmi és művészeti örökségnek számít

Setenil de las Bodegas spanyolország

A város központjának szépsége és a város különleges felépítése miatt 1985-ben történelmi-művészeti örökségnek nyilvánították. A házak közvetlenül a szikla falból, néhol teljesen szikla alatt kerültek felépítésre abban a hasadékban, amit a Guadalporcún-folyó vájt ki egykoron, amikor még erre folyt. Mivel a sziklába vájt hasadék nem egyenletes, így a házak is eltérő magasságúak, mivel teljesen beépítették őket a szikla alá.

Ez az egyik legkülönlegesebb turisztikai célpont Spanyolországban

Setenil spanyoloroszág

A házakká alakított barlangok olyan népszerűvé tették a várost, hogy napjainkra Cádiz tartomány egyik leglátogatottabb turista paradicsoma lett. Néhány ilyen barlangház már több mint 5000 évvel ezelőtt is lakott volt. A legjobb európai úticélokat felsorakoztató weboldal “legjobb eldugott úticélok” listáján is az első helyen szerepel.


A házak olyanok, mint a modern építészettel átalakított barlangok

Setenil de las Bodegas spanyol

A házak belsejének felépítés jellegzetes barlanglakás jellegű. Néhány ház természetes barlangban lett kialakítva és csak egy homlokzatot építettek elé, míg máshol a belső tér kialakítását is az embereknek kellett megoldaniuk. Néhány évvel ezelőttig ezek a házak a szegény családok otthonai voltak, aztán a turisták rákaptak erre a különleges városra és minden megváltozott. Az otthonokat azóta a turizmus népszerűsítése végett a város költségén felújították, és a szerkezetüket stabilizálták.

Cuevas del Sol és Cuevas de la Sombra utcái

Spanyol város a szikla alatt

Mint már említettük, a folyó vájta szikla kulcsfontosságú Setenil számára, hiszen ez képezi a város alapját, az egész város ennek alapján épült. A szikla olyan hatalmas, hogy néhány helyen még az utcák fölött is átér, különleges barlangutcákat létrehozva ezáltal. A legismertebb és a legnépszerűb ilyen Cuevas del Sol és Cuevas de la Sombra, melyeket teljesen szikla borít.

A várban található a víztartály, ami az egész várost ellátta vízzel

Setenil de las Bodegas vár

A hegy tetején található vár az arab megszállás idején a 12. és 13. század között épül, érthető okokból pedig központi szerepe volt a város védelme szempontjából. A kastély alsó részén található a ciszterna , amit Cádiz tartomány egyik földalatti kincsének tartanak. A középkorban az esővizet tárolták itt, és a város összes lakóját innen látták el ivóvízzel.

 

 

 

 

Az olívaolaj a helyi gasztronómia alapja

Setenil de las Bodegas olívaolaj

A város hagyományos étele a kenyérből, olívaolajból, spárgából és buggyantott tojásból készült cortijeras nevű étel. A szűz olívaolajat egyébként itt minden gasztronómiai fogáshoz felhasználják, mivel alapvető összetevő a helyi ételeknél. Ezenkívül évente olajfafesztiválokat is tartanak, hogy népszerűsítsék a terméket a régióban.

Bónusz: Túraútvonalak Setenil körül

Setenil de las Bodegas történelem

A Setenilt körülvevő természeti környezet szintén nagyon érdekes és közkedvelt a turisták között. Számos ökológiai túraútvonal található itt, amit gyalogosan, kerékpárral vagy lóháton lehet bejárni.

  • A Ruta de los Bandoleros az egyik legérdekesebb útvonal; ez köti össze Setenilt a közeli Malaga tartományban található Acinipo római romjaival.
  • A Ruta de los Molinos a folyóparton halad végig a régi lisztmalmok maradványai mellett. Alcalá del Valle-val köti össze a várost.
  • A Colada de Venta de Leche egy ösvény, amely tulajdonképpen egy szarvasmarha csorda által kitaposott ösvény. Rövid távolsága és könnyű terepe miatt ideális a családok számára.

Jártál már Setenil de las Bodegas-ban? Szeretnéd meglátogatni ezeket a mesébe illő barlangházakat?

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?