Életmód

Mutatunk 5 dolgot, amit semmiképp ne tegyél étkezés után

Sokan szenvedünk az örökös időhiánytól, és a berögzült napi rutin sajnos gyakorta csak ront a dolgon. Ismerős? Annak érdekében, hogy el ne késsünk a munkából, reggeli után bedobunk egy teát, és mindjárt ugrunk a zuhany alá. Látszólag ártalmatlan, átlagos reggeli elfoglaltságnak tűnik, igaz? Pedig nem is biztos, hogy valóban olyan ártalmatlan.

 




Öt olyan dolgot gyűjtöttünk egy csokorba, mely az étkezés után nem ajánlott tevékenységeket taglalja.

Zuhanyzás

Fürdéskor vagy zuhanyzáskor a testhőmérsékletünk kissé megnövekszik, így a bőrünkbe némileg több vér kerül, ami pedig megzavarhatja az emésztési folyamatokat és az anyagcserét.

Legalább 30 percet várjunk étkezés után mielőtt fürdenénk vagy lezuhanyoznánk.

Teaivás

Sokan szoktak elfogyasztani egy csésze forró teát is az étkezés után, az a táplálkozás szerves részét képzi bizonyos embereknél. Azonban a vizsgálatok azt mutatják, hogy ez az ártalmatlan ital zavarja a vas és egyéb ásványi anyagok felszívódását. Azt javasoljuk, hogy a gyermekek, terhes nők, illetve a vashiányban szenvedők kerüljék a teázást a táplálkozást követő egy órában.

Felnőtteknek inkább egy csésze kávét javasolnánk, ha mindenképp valami vérnyomásemelőt szeretnénk elfogyasztani.

Alvás

Noha az a mítosz már megdőlt, miszerint a legtöbb súlyfelesleg akkor jön ránk, ha közvetlenül lefekvés előtt eszünk, azért jobb, ha figyelünk. Az alvás teli gyomorral ugyanis gyomorégést, böfögést és magas gyomorsavat eredményezhet. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy közvetlenül az ebéd vagy a vacsora utáni rendszeres alvás növeli a stroke kialakulásának veszélyét.

A szakértők egyöntetű véleménye szerint az az optimális, ha legalább két órát várunk a lefekvéssel az étkezést követően.

Edzés

Azt gondolnánk, a logika azt diktálja, hogy evést követően mihamarabb dolgozzuk is le a bevitt kalóriákat, igaz? Sokan engednek is a csábításnak, s mindjárt súlyzót ragadnak, vagy izzasztják magukat a futópadon. A teli gyomorral történő edzés azonban kellemetlen tünetekkel járhat, mint például a csuklás, hányinger, trauma és görcsök.




Aki semmiképp nem bírja ki, hogy ne tegyen valamit étkezés után, annak egy csendes séta ajánlott a szabadban, az edzéssel pedig legalább két óra hosszát várjunk.

Dohányzás

Étkezést követően szinte az egész szervezetünk az aktív emésztési folyamatban vesz részt. Ezen a ponton a nikotin dupla olyan gyorsan szívódik fel, jobban kifejtve annak minden káros hatását. S ha ez nem volna elég: Bizonyított, hogy a dohányzás blokkolja az olyan értékes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, mint például a C és a D vitamin vagy a Kalcium, kioltva így még a legegészségesebb étel jótékony hatásait is.

Persze a lehető legjobb, s legegészségesebb, ha egyáltalán nem dohányzik valaki, de ha kibírhatatlan vágyat érzünk a dohányfüst után, a rágyújtással várjunk legalább 20 percet étkezést követően.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?