Belföld, Hírek

Itt a terv: így változnak a nyugdíjak 2019-ben

Nyilvános lett a tervezet, amely a 2019-es nyugdíjemelésről szól. Az öregségi nyugdíj mellett több más támogatás növelése is tervben van jövőre.

 

 

 

Már a kormány előtt van a terv, de ez még nem eldöntött dolog, a kormánynak még meg kell tárgyalnia, ezért még nem tekinthető hivatalos kormányzati álláspontnak – írja a HVG.

A 2019-es költségvetésben már számolnak a nyugdíjemeléssel, itt most az a kérdés, lesz-e még nagyobb emelés. Erre korábban volt már példa, de ezúttal nem történik meg.

 

 

 

Ha minden marad a tervek szerint, akkor:

  •  2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal nőnek a nyugdíjak: ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az öregségi, az özvegyi és a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozók nyugellátása, a baleseti járadék, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás, valamint minden más, a nyugdíjhoz kötött támogatás is ezzel a 2,7 százalékkal nő majd
  • A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj legfeljebb havi 93 540 forintig folyósítható együtt az új évtől
  • A rokkantsági járadék havi összege 37 350 forint lesz

 

 

 

 

Kiderült, hogy a nyugdíjemelést a kormány az inflációhoz kötötten határozza meg. Tavasszal, amikor készült a 2019-es költségvetés, még kisebb inflációval számoltak. A nyugdíjasinfláció, vagyis a főleg az idősek által használt termékek árainak emelkedése októberben már 3,4 százalékos volt.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?