Egyéb

Mutatunk 9 furcsa dolgot, amit a tested azért csinál, hogy megvédje magát

Elgondolkodtál már azon, hogy az olyan hétköznapi dolgok, amelyeket a szervezetünk produkál, valójában milyen célt szolgálnak? Mert a testünkben semmi nem történik véletlenül, hanem bonyolult folyamatok részei. Te is biztosan elgondolkodtál azon, hogy miért ráncosodnak be az ujjaid és néznek ki úgy mint egy mazsola, miután fél órát ázol a vízben. Na és mi a helyzet a libabőrrel? És az ásítással? Mindegyiknek nagyon fontos szerepe van, és szervezetünk egyfajta védekező mechanizmusként alkalmazza ezeket.

 

 




 

Csuklás

testved6
Ha túl gyorsan eszünk, túl nagy falatokat nyelünk le vagy egyszerűen nagyon teleesszük magunkat, az úgynevezett bolygóideg (amely a gyomrunkhoz és rekeszizmunkhoz kapcsolódik) könnyen irritálódhat. Ennek eredménye lehet egy csuklás roham.

Nyújtózkodás

testved7
Nyújtózkodásunk ösztönös, a célja hogy felkészítse a testünket az egész nap rá váró fizikai terhelésekre. Emellett a nyújtózkodás megdolgoztatja az izmainkat, javítja a vérkeringést és hangulatfokozó hatása is van.

 

 

 

 

 

 

Libabőr

testved2
Elsődleges funkciója, hogy minél inkább csökkentse azt a hőt, amelyet a testünk a bőrünk pórusain keresztül ad le. Így szervezetünk egyszerűbben melegíti fel magát zord időjárási viszonyok között.

Tüsszentés

testved8
A tüsszentés során szervezetünk próbál megszabadulni az orrüregünkben felhalmozódott allergénektől, mikrobáktól, portól vagy egyéb irritáló dologtól. Amikor tüsszentünk, ezt a “szemetet” próbálja a lehető leggyorsabban eltüntetni szervezetünkből.

Emlékezetkiesés

testved3
Balesetek, tragikus történések után előfordulhat, hogy képtelenek vagyunk visszaemlékezni az eseményekre, akár órák is kieshetnek. Ez azért történik, mert szervezetünk gondol ránk, és nem szeretné, hogy emlékezzünk a kellemetlen, traumatikus eseményekre, és ezért szó szerint kiradírozza rossz emlékeinket.

Ásítás

testved9
Az ásítás fő célja az hogy lehűtse az agyat, ha a szervezet azt érzi, hogy túlhevült vagy túlterhelt

 





 

 

Víztől ráncosodó bőr

testved4
Ha huzamosabb ideig vízben van a testünk, az ujjaink beráncosodnak, és úgy néznek ki mint valami aszalt gyümölcs. Ez vajon miért lehet? A válasz meglepő, de nagyon is logikus: szervezetünk megérzi, hogy a környezet csúszós lehet, és ezzel a ráncosodással bőrünk “tapadósabbá” válik, és könnyebben tudunk megfogna sima felületeket.

Könnyek





testved1
Eredetileg azt a célt szolgálják, hogy a szaruhártyánkba került idegen testeket eltávolítsák. Azt azonban sajnos mindenki tudja, hogy könnyeink érzelmi hatásra is eleredhetnek… A sírás egy “érzelmi védekezés”: stresszes helyzetekben a szervezetünk egy erős irritációt hoz létre, hogy elvonja figyelmünket a lelki fájdalomtól, amit érzünk.
Köszönjük meg testünknek, hogy ennyire vigyáz magára, vigyáz ránk és a létező összes eszközzel azon dolgozik, hogy nekünk jó legyen 🙂

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?