Belföld, Hírek

Müller Cecília: örömhírt hoztam a mai napon

Örömhírt hoztam ma, óriási lépést tettünk előre a járvány kezelésében, az európai gyógyszerügynökség kiadta az engedélyt az első vakcinára Európa területére. A két ünnep között érkezik a vakcina, és ahogy ez megtörténik, el is kezdjük a védőoltások beadását – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján.

 

 

 


Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy ismert tény, hogy egy vírusos megbetegedés ellen jellemzően speciális védelmet védőoltás adhat. Az egyéni védelem a második adag beadása után a hetedik napon -jelen tudásuk szerint- teljessé válik, de járványügyi szempontból a védettséghez jelentős számú beoltott ember kell. Az oltható embereknek legalább a hatvan százalékát vagy többet be kellene oltani. Ez kezdődik most el.

 

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 22.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 22.)

Posted by Magyarország Kormánya on Tuesday, December 22, 2020

Első körben az első vonalban dolgozó, a legmagasabb kockázatnak kitett egészségügyi dolgozókat oltják be. Előszór ötezer embert olthatnak be, majd három héttel később még egyszer be kell őket oltani. A beadása nem különbözik más oltásokétól. Több hétig tart majd az egészségügyben dolgozók oltása, és a remények szerint már december 27-én el tudják kezdeni a vakcinázást.

Már több 300 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, és sokan visszaküldték már a jelentkezésüket postán is, de még várják az igénybejelentéseket. Az oltóorvosnak majd mérlegelnie kell majd az egyéni kockázatokat, sok korlátozásról nem tudnak, az összetevők valamelyike elleni allergia ilyen lehet.

Müller ezután ismertette a napi adatokat. Valóban úgy tűnik, hogy platózott a járvány az elmúlt napokban, tendenciózus csökkenést tapasztalunk az új fertőzöttek számában – mondta. Óvatosnak kell lenni azonban, mert a környező országokban felgyorsult a betegség terjedése. Figyelmeztetett, az ünnepek alatt is mindenki legyen nagyon elővigyázatos, mert csak így tartható kordában a járvány!

Elhunyt 180 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8462 főre emelkedett. A legidősebb elhunyt 99 éves volt. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, de nem esik 7000 alá a kórházban kezeltek száma.

Müller Cecília elmondta, hogy a szociális intézményekben, idősek otthonában érvényben marad a látogatási tilalom, de biztonságos találkozási helyeket hoztak létre plexifallal, fűthető konténerekkel, vagy sátrakkal. A családtagok, hozzátartozók az intézmények helyi adottságainak megfelelően tudnak választani a lehetőségek közül.

 

 

„A szeretet találékony, megkeresi azokat az utakat, amely az egymás iránti szeretet ki tudja fejezni nem a megszokott, de mégis csak segít túlélni ezeket a nehéz időben, hiszen hosszan elnyúló időszak van mögöttünk” – mondta Müller.

Hozzátette, amennyiben el tud távozni családjához az intézményből hosszabb időre egy ottlakó, akkor 2 negatív PCR-teszttel térhet csak vissza az intézménybe.

Karácsonyi szabályok

Megjelent a karácsonyi időszakra vonatkozó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, Kiss Róbert.

Elmondta, a kormány felfüggeszti a kijárási tilalmat szentestére, így december 24-én este 8 óra és 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás. Hozzátette: a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken – a 14 évesnél fiatalabbakat nem számítva – legfeljebb tízen vehetnek részt.

Az alezredes azt kérte mindenkitől, hogy a védekezés sikeréért az ünnepi időszakban is kerülje a nagyobb összejöveteleket és halasztható rokonlátogatásokat.

Emlékeztetett, a kormány – éjfélkor életbe lépett döntésével – több európai országhoz hasonlóan megtiltotta a Nagy-Britannia és Észak-Írország területéről érkező repülőjáratok leszállását. A korlátozásra azért van szükség, mert az Egyesült Királyságban a koronavírus új változatának megjelenésével felgyorsult a járvány terjedése. Az intézkedés – a veszélybe került légijármű kivételével – a menetrend szerinti és a nem menetrend szerinti járatokra egyaránt vonatkozik.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?