Állat, Belföld, Hírek

Riadó! Ezrével pusztulnak a fecskék – Így menthetjük meg a madarakat

Drámai, meghökkentő felvételek kerültek elő bajba jutott madarakról, amelyek a hatalmas szélben és a szakadó esőben próbálnak menedéket, táplálékot keresni. Szinte az egész országban katasztrofális a helyzet, de a legrosszabb egyértelműen a Balaton északi partján: a 71-es főúton több ezer elpusztult fecske hevert Balatonalmáditól egészen Keszthelyig.

 

 

 

– A vándorlásra készülő magyarországi fecskék gyülekeznek csapatokban, az északról iderepült társaik pedig már éppen megérkeztek hazánkba, amikor hirtelen berobbant ez a szélsőséges időjárás-változás. A múlt hét elején még mindenki rövidnadrágot, pólót viselt, az egész Európát betakaró ciklon pedig nagyon megzavarta nem csak az embereket, de az állatokat is. A hirtelen hideg, a szél és az eső kivégzi a fecskéket, hiszen nem jutnak táplálékhoz – nyilatkozta lapunknak Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője.

Az esős, hideg időben csoportosan próbálnak száraz menedéket keresi és akár több száz fecske is megjelenhet a teraszokon, a házak falán, a párkányokon. A szakember szerint fontos, hogy ne menjünk oda hozzájuk, ne zavarjuk őket. Ilyenkor összebújva melegítik egymást és tartalékolják az energiájukat. Ha megzavarjuk a madarakat, újra és újra kirepülnek az esőbe és ezzel egyre több energiát veszítenek. Ne próbáljuk etetni az állatokat kenyérrel és magokkal. A fecskék rovarevők, így ezeket a táplálékokat nem fogyasztják.

– Amennyiben sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjuk pihenni a madarakat. Ha a napokig tartó eső miatt nem tudnak tovább vonulni, akkor lehet nekik kitenni egy tálkába élő lisztkukacot. Ha elázott fecskét találunk a földre esve, vegyük fel és egy papírtörlővel kibélelt cipősdobozban vigyük be a házba – tette hozzá Lehoczky. – Ha remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehetünk meleg vizes palackot mellé. Ha nagyon indokolt, akkor a kezünkbe véve lassú fordulaton hajszárítóval is meg lehet szárítani és átmelegíteni.

Fotó: Facebook
A bajba jutott állatok a nagy viharban nem jutnak táplálékhoz / Fotó: Facebook

Sárkány Beáta, a veszprémi Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont vezetője is szembesült a legmeghökkentőbb helyzettel.

– A Balatonnál a legrosszabb a helyzet, ami annak a következménye, hogy itt van még nagyobb mennyiségben szúnyog. Az aszfalton keresgélik a repülő rovarokat, ezért cikáznak az út felett és az aszfalt melege is vonzó. Sajnos, rengeteg bejelentést kaptunk gázolásokról, és több ezer elpusztult fecskével találkoztunk – mondta Sárkány Beáta a Blikknek.

Egyébként szeptember közepéig szoktak a füsti fecskék itt lenni, a molnár fecskék pedig akár októberig is, ezért érte a madarakat váratlanul ez az időjárás-változás, ezért nem tudtak felkészülni rá.

Vigyázzunk rájuk

Ahogy melegszik a klíma, folyamatosan jönnek be idegenhonos rovarfajok, amelyek betegségeket is terjesztenek. A legjobb természetes úton védekezni ellenük: Magyarországon minden fecske tetemes mennyiségű rovart elfogyaszt, ezért is fontos, hogy vigyázzunk rájuk és minél több fészkelőhelyet kell biztosítani számukra.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?