Belföld, Hírek

Változhat az üzemanyagok ára a jövő héten – Így befolyásolja a világpolitika az árakat

Bár az olaj ára az amerikai gazdaság gyengélkedése miatt látványosan csökkent, ezt a benzinkutaknál nemigen lehetett észre venni. Most viszont jó hírek érkeztek az USA (és Kína) kilátásairól, viszont rosszak Gázából. Az elemzők szerint a folyamatok a drágulás irányába mutatnak.

 

 

 

Ahogy arról korábban írtunk, a héten már a második kedvező árváltozást élhettük meg a benzinkutaknál: csütörtöktől 4-4 forinttal olcsóbb lett a benzin és a gázolaj literenkénti ára.

Az olaj árának erőteljes esése szinte alig látszott a hazai kutaknál. A trend viszont megfordult, az alapanyagok drágultak a hét második felében. Az Mfor Üzemanyagár-figyelő aktuális előrejelzése szerint ez könnyen áremelkedéssel járhat a jövő héten.

Mi áll a háttérben?

Az uniós heti árfigyelő, a Weekly Oil Bulletin hétfői összegzése szerint sehol nem követték a kiskereskedelmi árak az alacsony olajárakat, aminek az lehet az oka, hogy ilyenkor mindenki nyaralni megy a kontinensen, így magasabb a kereslet. A magyar üzemanyag ugyanakkor egy helyet javítani tudott az árrangsorban.

Ugyanakkor rossz hír az autósok számára a gázai harcok esetleges kiszélesedése, aminek esélyét a tőzsdék már jelezték. Egy iráni–izraeli háború ugyanis csökkentheti a kínálatot. Akár úgy, hogy a résztvevő államok kevesebb olajat adnak el, akár úgy, hogy a kockázatok miatt kevesebb hajó közlekedik majd – és szállít olajat – a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán. Legutóbb a jemeni húti lázadók miatt kerülték el a térséget a hajózási társaságok.

Ráadásul a kínálat csökkenése mellett a kereslet is emelkedhet. Csütörtökön ugyanis a korábbinál kedvezőbb munkanélküliségi adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokban, ami enyhítheti a gazdasági visszaeséstől való félelmeket. Hasonlóan hathat a keresletre az is, hogy a kínai fogyasztói árindex (CPI) a vártnál kedvezőbben alakult júliusban.

A közel-keleti konfliktus elmélyülése azonban ezeknél is jelentősebben hathat a nyersolaj árára. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a korábbinál sokkal szélsőségesebb vezetőt választott a Hamász a két napig tartó dohai tárgyalások után. Yahya Sinwart nevezték ki, miután a múlt héten Teheránban meggyilkolták Iszmáil Hanijét. A BBC meg nem erősített hírei szerint pedig legalább 90 ember meghalt és tucatnyian megsebesültek, amikor az izraeli hadsereg légi csapást mért egy gázai iskolában található óvóhelyre ma hajnalban, a Daraj kerületben. Az izraeli erők már csütörtökön fokozták légicsapásaikat a Gázai övezetben, legalább 40 ember halálát okozva. Irán korábbi figyelmeztetéseit is tekintetbe véve a közel-kelezi nagyhatalom szinte biztosan válaszolni fog ezekre a kihívásokra, és sokan komolyabb támadásra számítanak az eddiginél.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?