Belföld, Hírek

Milliós fizetéssel csábítják idén a munkást a Balatonra, de így sem biztos, hogy lesz, aki kisüsse a lángost

Idén is rengeteg pénzt lehet majd keresni a Balatonon. Bár sok százezres „álomfizetés” elsőre jól hangzik, nagyon meg kell érte dolgozni. Éppen ezért a nagy bér nem garancia arra, hogy nem lesz munkaerőhiány.

 

 

 

Már elkezdték toborozni a munkaerőt a Balatonnál működő, jellemzően a turizmusból és vendéglátásból élő cégek a nyári szezonra – derült ki a Turizmus Konjunktúra Index friss jelentéséből – írja a Pénzcentrum, de a lap hozzáteszi: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lesz munkaerőhiány a Balatonon.

Biztosan lesz munkaerőhiány, mert az mindig van, és ez az idén is így lesz

– mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki szerint egy merőben más szemlélet bevezetésére lenne szükség annak érdekében, hogy a helyzet, ha nem is azonnal, megoldódhasson. Kovács László hozzátette: valóban megállja a helyét, hogy milliókat lehet keresni akár egy szezon alatt, de csak sokan akkor jönnek rá, mennyit kell ezért dolgozni, amikor már ott vannak, és nem mindenkinek fekszik ez a tempó.

Most is lehet majd sok százezer forintot keresni a Balatonnál, csak azt vagyunk hajlamosak elfelejteni, hogy ezekben a tipikusnak mondható szezonális munkakörökben meg is kell érte dolgozni: ez 10-12, nem egy esetben több munkaórát is jelent naponta, amit azért nem bír mindenki– hangsúlyozta a szakértő.

Gyurácz Tibor, a Humán Centrum szakértője némileg visszafogottabban fogalmazott:

Az én várakozásom az, hogy lesz munkaerőhiány, de kisebb mértékben, mint a megelőző években. Ennek leginkább az az oka, hogy sok szolgáltató esett ki a rendszerből. A kereslet picit tehát csökken, mert munkavállaló biztosan nem lett több.

A szakértő kifejtette azt is, hogy jelentős különbség van a diákok és a főállásban ezzel foglalkozó munkavállalók között:

Diákok esetében – alapul véve azt, hogy ők mennyit dolgoznak – valóban lehet jónak számító pénteket keresni, de ezek nem horribilisak. A minimálbér, plusz pár száz forint az, amit ők kereshetnek, ez tavaly 1300-1800 forintos órabért jelentett. Más a helyzet a felnőtt munkavállalókkal: a szakképzett, rutinos munkavállaló bizony keresettnek számít, és ők tényleg hazavihetik azokat a komolyabb összegeket, amelyekről rendszeresen szó esik. Gyakorlott szakácsot például nehéz találni idénymunkára, ők szép pénzeket kereshetnek” – mondta Gyurácz Tibor, aki kitért arra, miszerint egyre inkább megszokott, hogy még a szállást és az étkezést is megoldja a munkáltató.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?