Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes, Étel/Recept

Szereti a sonkát és a bacont? Egy új tanulmány szerint a halálba eszi magát

Az Egyesült Királyság kormánya a feldolgozott húsokban, például a szalonnában és a sonkában található vegyi anyag betiltására szólít fel az egerek daganatos megbetegedését vizsgáló tanulmány után.

 

 

 

Egy vezető tudós sürgette a minisztereket, hogy tiltsák be a nitritek használatát az élelmiszerekben, miután egy kutatás rámutatott a rák kialakulásának egyértelmű kockázatára az olyan feldolgozott húsok, mint a szalonna és a sonka túl gyakori fogyasztása miatt. A Queen’s University Belfast tudósai által készített tanulmány szerint a szalonna pácolásához és jellegzetes rózsaszínű színének kölcsönzéséhez használt vegyi anyagokat tartalmazó feldolgozott húsokkal etetett egereknél 75%-kal több rákos daganat alakult ki a nyombélben, mint a nitritmentes sertéshússal etetett egereknél.

Azt is megállapították, hogy a nitritekkel pácolt sertéshússal etetett egereknél 82%-kal több daganat alakult ki a vastagbélben, mint a kontrollcsoportnál. A kutatási kísérletet, amelyben az egereket 15% nitritet tartalmazó feldolgozott húsból álló étrenddel etették, többek között Chris Elliott professzor vezette, aki a 2013-as lóhúsbotrány kormányzati vizsgálatát vezette.

Elliot a tanulmány fényében felszólította a kormányt, hogy változtassa meg a feldolgozott húsokban található nitritekkel kapcsolatos álláspontját.

Az új tanulmány eredményei még egyértelműbbé teszik a nitritekkel pácolt húsokkal kapcsolatos rákkockázatot. A nitrittartalmú szalonna és sonka mindennapos fogyasztása nagyon is valós kockázatot jelent az egészségre nézve– szögezte le a szakértő.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?