Hírek, Külföld

Putyin és külügyminisztere, Lavrov vagyonát is befagyaszthatja az EU

Az Európai Unió újabb szigorú szankciókat tervez Oroszországgal szemben.

 

 

Mint arról mi is beszámoltunk, az Európai Unió tagállamai állam- és kormányfői a csütörtök esti és péntek éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki.

Pénteken újabb intézkedésekről tárgyalt az EU – írja az MTI. Az ukrajnai hadműveletek miatt az Oroszország elleni uniós szankciók a legmagasabb rangú orosz vezetőket fogják sújtani – közölte Emmanuel Macron francia államfő a parlament két házához intézett, levélben megfogalmazott üzenetében.

„Az Európai Tanács tegnap egy sor szankcióról döntött Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben. A szankciók orosz személyiségeket is érintenek, beleértve a Oroszországi Föderáció legmagasabb rangú irányítóit” – derül ki a levélből.

„A világ a 21. század egyik hatalmas geopolitikai és történelmi fordulatával áll szemben, amely a birodalmak és a határkonfliktusok visszatérésével járhat, és amely következményekkel lesz az életünkre, a gazdaságunkra, a biztonságunkra. A szankciók soha nem következmények nélküliek, beleértve saját magunkat is. De felvállaljuk, miután az értékeink megvédéséről van szó”- tette hozzá a francia államfő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és külügyminisztere, Szergej Lavrov is szerepelhet az EU legfrissebb szankciólistáján – ezt Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője is megerősített. „Amennyiben nem lesznek meglepetések, és senki sem tiltakozik, akkor igen, Putyin és Lavrov is rajta lesz a listán” – mondta.

Az orosz elnök esetében ez a lépés csak szimbolikus lesz, mivel ő valószínűleg nem az EU-ban tartja a vagyonát – írja a The Guardian.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?