Belföld, Hírek

Tönkrementek a járvány alatt: négy ruházati üzletlánc végleg bezár

Négy üzletlánc is a bezárás mellett döntött a koronavírus negatív hatásai miatt.

 

 

 


A teljes kiskereskedelmi forgalom Magyarországon 0,2 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány alatt, a divatáru ágazatban viszont ennél sokkal nagyobb volt a visszaesés.

Emiatt négy üzletlánc megszűnése már egészen biztos: a Vagabond, a Promod, a Camaieu és a Cosmos City is bezárja boltjait – olvasható az Euler Hermes közleményében – vette észre a 444.hu.

A közleményből továbbá az is kiderült, hogy a ruhaüzleteken kívül az üzemanyag-kereskedelem és a vendéglátás szenvedte meg a leginkább a járványt. Élelmiszerből és elektronikai eszközökből azonban többet vettek Magyarországon, mint korábban.

Az élelmiszerből 3 százalékkal többet vásároltunk a járvány alatt, az elektronika és IT-területen rekordévet zártak a kereskedők, ahogy a barkácsáruk, lakberendezési termékek és fitnesztermékek piaca is pozitív évet tudhat maga mögött.

A kiskereskedelem jövő évi kilátásaival kapcsolatban Bujdosó Tünde kiemelte, hogy mivel 2020 folyamán a lakossági megtakarítások nőttek, így ez egy jó alapja lehet a 2021-es kiskereskedelmi növekedésének. Ugyanakkor úgy tűnik, a globális ellátási láncokban történt változások, valamint a lokális fogyasztói szokások megváltozása hosszú távon velünk marad, ami kihat majd az egyes szektorok belső szerkezetére. Vagyis a kiskereskedelem jelentős része egyelőre ellenált a járvány hatásainak, szemben más gazdasági ágazatokkal – ugyanakkor a kiskereskedelem specifikumait figyelembe véve az minden változásra élesen reagál– olvashatók a közleményben a megállapítások.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?