Autó

A szakértő szerint ez a 15 autótípus, amelyek értéke garantáltan növekszik: érdemes akár befektetésnek is

Az autóvásárlás sokak számára nemcsak praktikus döntés, hanem egy hosszú távú befektetés is lehet. Bár az új autók többsége gyorsan veszít értékéből, léteznek olyan típusok, amelyek idővel egyre értékesebbé válnak, így komoly hozamot hozhatnak tulajdonosaik számára. Egy szakértő most összeállította azt a 15 autótípust, amelyek értéke az elkövetkező években garantáltan növekszik. Ha tehát nemcsak vezetni szeretne egy különleges autót, hanem a pénzét is biztonságban tudná, ezeket a modelleket érdemes szem előtt tartania. Általában azok az autók értéke nő, amelyek ritkák, exkluzívak és kitűnő állapotban vannak tartva.

Néhányan a részvények vagy ingatlanok irányába orientálódnak, amikor befektetésről van szó, míg mások autóba fektetik pénzüket.

 

 

 

15. Ford Puma

Felidézi még azt az egyedi külsejű, kisméretű Fordot? Bár karakteres megjelenése volt, a kereslet sosem volt igazán jelentős iránta, így mindössze öt évig volt a piacon. Két évtizeddel később a Puma nevet egy másik, kompakt crossover modell kapta meg. Az autóenthusiasták gyakran érdeklődnek a 80-as évek különleges kialakítású járművei iránt, így ez az eredeti Puma is nagy érdeklődésre tarthat számot a jövőben. Az olyan régi modellek, mint ez a Puma, a retró dizájn kedvelői számára különösen vonzóak lehetnek. Ezen túlmenően az idősebb autók egyfajta emlékeztetők egy olyan korszakra, amikor az autótervezésben nagyobb kreatív szabadság uralkodott, így a mai modern autók között is kiemelkedik egyediségével.

14. Mercedes-Benz C63 AMG V8

Számos autógyártó döntött úgy, hogy kisebb hengerűrtartalmú motorokkal felszerelt új modelleket dob piacra, miközben egyre inkább az elektromos járművek fejlesztésére összpontosít. A Mercedes-Benz AMG sorozata tökéletes példája ennek a tendenciának. Az AMG modellek korábban a lenyűgöző teljesítményükről és a karakteres motorhangjukról voltak híresek, melyek az autórajongók körében nagy népszerűségnek örvendtek. 2015-ben azonban a Mercedes beszüntette a legendás C63 AMG gyártását, amely az utolsó 6,2 literes V8-as szívómotorral készült modell volt. Mivel az új AMG-k már nem rendelkeznek ilyen erős belső égésű motorokkal, érdemes megfontolni a régebbi, ikonikus motorokkal felszerelt verziók beszerzését, amelyek a klasszikus vezetési élményt nyújtják.

13. Land Rover Discovery (Mk1)

A Land Roverek híresek robusztus terepjáró képességeikről és kiemelkedő kényelmükről, bár nem mindig a hosszú távú megbízhatóságuk az, ami miatt említésre méltók. Azonban az első generációs Land Rover Discovery kivételnek számít, mivel egy rendkívül strapabíró, egyszerűen kezelhető és stabil járművé vált, amely folyamatosan növeli népszerűségét az off-road rajongók körében. Ahogy egyre ritkábban találkozni ezekkel a modellekkel az utakon, az olyan példányok, amelyek megőrizték kiváló állapotukat, még értékesebbé válnak. Különösen keresettek azok a változatok, amelyek a híres Rover V8-as motorral rendelkeznek. Ezek nemcsak ritkaságuk miatt értékesek, hanem a gyűjtők és rajongók körében a márka és a motor különleges presztízse miatt is. Ráadásul az idősebb Discovery-k a korszak ikonikus dizájnját is magukban hordozzák, ami tovább növeli vonzerejüket a vásárlók szemében.

12. Volkswagen Phaeton

A Volkswagen 2002-ben lépett a piacra a Phaeton modellel, amely a luxusautó szegmens új szereplőjeként indult, de nem tudta megvetni a lábát a gyártó portfóliójában. Bár sok ígéretes tulajdonsággal rendelkezett, nehezen tudta felvenni a harcot az olyan már meghatározott brandekkel, mint az Audi A8, a BMW 7-es sorozat vagy a Mercedes-Benz S-osztály. 2016-ban a VW úgy határozott, hogy beszünteti ennek a modellnek a gyártását. Ha ma szeretne egy korai Phaeton-t vásárolni, az ára 3000-4000 dollár körül mozog. Ugyanakkor egy jól karbantartott példány értéke valószínűleg nőni fog a jövőben. A Phaeton a Volkswagen ambiciózus vállalkozása volt, hogy megvettesse magát a felsőkategóriás autók piacán, és érdekessége, hogy a modell a Bentley platformjára épült, melyet gazdag felszerelési listával egészítettek ki.

11. Honda S2000

Amennyiben a sportos karakter és a meggyőző teljesítmény egyaránt fontos szempont az Ön számára, a Honda S2000 kitűnő választásnak bizonyul. Bár a Mazda MX-5 és a Toyota MR2 mindkettő érdemes riválisai a kategóriának, esetenként kisebb technikai problémákkal néznek szembe, míg az S2000 konstrukciója kimondottan tartósnak és hibamentesnek bizonyult az évek során. Az autó vonzerejét nem csak az említett motoros teljesítménye adja: a finom vonalvezetés, a kiegyensúlyozott vezetési dinamika és a prémium minőségű belső tér is elismerést érdemel. Azok, akik már vezettek egy S2000-est, gyakran említik a kiváló úttartását és a hajtás élvezetes volta miatt emelkedik ki a versenytársai közül. Az autó 1999-es bemutatása óta sok pozitív visszajelzést kapott, és a használt autók piacán ma is jelentős kereslet mutatkozik iránta. Ennek következtében az értéke stabilan magas marad, és az elkövetkező években nem várható nagyobb értékcsökkenés.

10. BMW M5 E34

A BMW M sorozata mindig is a sportosság és prémium minőség szimbóluma volt, ezért különösen népszerű a gyűjtők és autórajongók körében. Az M5 E34 modell különlegességét az adja, hogy egy olyan korszakban készült, amelyet sokan az autógyártás aranykorának tartanak, tele technológiai újdonságokkal és kifinomult dizájnnal. Nem véletlen, hogy a márka iránt elkötelezett vásárlók és gyűjtők ezt az autót a BMW történelmének egyik kiemelkedő darabjaként tartják számon. A modell nemcsak kiváló vezetési élményt kínál, hanem értékes befektetés is, mivel a jól karbantartott, eredeti alkatrészekkel rendelkező példányok értéke az idő múlásával várhatóan tovább fog növekedni.

9. Mitsubishi Lancer Evolution IV

Az 1996-ban debütált Lancer Evolution IV az egyik leginkább keresett, kedvező árú modell, amit a Mitsubishi a japán belső piacra tervezett. Az autó aktuális piaci ára 12 000 és 15 000 dollár között kezdődik. A negyedik generációs Lancer Evolution egy kompakt gépkocsi, melynek 4 hengeres motorja 276 lóerős teljesítményt képes leadni. Az autó piaci értékének emelkedését jelentősen befolyásolja, hogy 2015-ben a Mitsubishi megszüntette ezen modell sorozatgyártását, ugyanis a vállalat stratégiájában a hibrid és az elektromos járművek előállítása került előtérbe.

8. Mazda MX-5 Miata (NA)

A Mazda MX-5, vagy ahogyan sokan ismerik, Miata, a Toyota MR2-nek erős versenytársa lett a sportautók piacán. 1989 és 1997 között gyártott első generációs változata rögtön hatalmas népszerűséget szerzett a köztudatban, és az autós közösség szívén belül is elfoglalta méltó helyét. A Mazda ezt az autót úgy tervezte, hogy kivételes vezetési élményt nyújtson: a könnyed kezelhetőség mellett egy 4 hengeres, megbízható motort is beépítettek bele, amely 133 lóerős teljesítményre képes. A Miata designja és egyszerűsége is számos dícséretet kapott, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy ez az autó igazi ikonikus darabbá váljon a műfajban. Aki valódi, időtálló értéket keres, és szeretné, ha garázsában egy megbízható, mégis karakteres jármű állna, az számára az MX-5 kiváló opció lehet. Sok autórajongó és szakértő egyetért abban, hogy az MX-5 az egyik legtisztább és legautentikusabb vezetési élményt nyújtó sportkocsi a piacon.


7. Toyota MR2 (MK1)

A Toyota MR2 széria ideális választás azok számára, akik az autós élmény minden lényeges aspektusát egyetlen modellben szeretnék megtalálni – a középre szerelt motor, a hátsókerék-meghajtás, az azonnali gázreakció és a manuális váltó egyedülálló kombinációjával. Az első generációs MR2 nem csupán kompresszorral volt felszerelve, hanem lenyűgöző teljesítményre is képes volt, hiszen mindössze 6,5 másodperc alatt gyorsult fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Ez a könnyű, kétüléses sportkocsi, amely jellegzetes bukó fényszórókkal rendelkezik, különleges, hiszen súlya nem éri el az egy tonnát. A Toyota MR2 nemcsak teljesítményével, hanem dizájnjával és vezetési élményével is kiemelkedő, ami vonzóvá teszi azok számára, akik kompakt, mégis hatékony sportautót keresnek. Az idő múlásával ez a modell egyre népszerűbb lett nemcsak a Toyota rajongók, hanem a klasszikus autógyűjtők körében is.

6. Mercedes-Benz 190 (W201)

A Mercedes-Benz 190 (W201) már a bemutatásakor is kiemelkedett, és azóta egyre nagyobb értéket képvisel. A 70-es években a Mercedes-Benz jelentős beruházásokat eszközölt új autók fejlesztésére, ami lehetővé tette, hogy ezek a modellek rendkívül tartósak és megbízhatóak legyenek. Nem meglepő, hogy a márka egyik legismertebb típusa, a 190 E 2.5-16 Evolution II mára valóságos gyűjtői kincs lett, melynek ára már meghaladja a százezer dollárt. Ugyanakkor, ha valaki egy megbízható, de költséghatékonyabb alternatívát keres, a 2.3, 2.5 vagy 2.6 literes motorral felszerelt standard változatok még mindig kedvező áron elérhetők. Ezek az erős és tartós motorok, valamint a márkára jellemző kifinomult dizájn és minőség miatt sokan tekintenek rájuk mint befektetésre, vagy egyszerűen csak a német mérnöki tudás igazi gyöngyszemeiként. A Mercedes hírnevét tovább erősítve ezek a modellek nemcsak az idő próbáját állták ki, hanem a modern autórajongók szívét is megnyerték.

5. BMW M3 E92

BMW M3 E92 a sportos autók rajongói számára igazi ikon, amely már a megjelenésekor is nagy figyelmet keltett, és azóta is megőrzi értékét. A 2007 és 2013 között gyártott E92 az M3 sorozat harmadik generációjának kupé változata, amely a híres 4,0 literes V8-as motorral van felszerelve. Ez a motor lenyűgöző 420 lóerőt és 400 Nm nyomatékot produkál, ami lehetővé teszi, hogy az autó 0-100 km/h sebességet mindössze 4,6 másodperc alatt elérje. Az E92 rendkívül dinamikus vezetési élményt kínál, köszönhetően a hátsókerék-meghajtásnak és a precíz váltónak.

Az E92 ára az évek során stabilan emelkedett, különösen a jó állapotú és alacsony kilométer-számmal rendelkező példányok esetében. A gyűjtők és rajongók számára a V8-as motorral rendelkező M3 modellek már most is értékes befektetésnek számítanak, és várhatóan a jövőben is tovább nő az értékük. Mindezek miatt a BMW M3 E92 nemcsak egy kiváló sportautó, hanem egy olyan jármű is, amely a német autóipar remekművévé vált, és hosszú távon is megőrzi vonzerejét és értékét.


4. Porsche 911 (996)

Porsche 911 (996) a sportautók egyik legismertebb és legikonikusabb képviselője, amely a 90-es évek végén és a 2000-es évek elején vált népszerűvé. Az 996-os generáció 1997-től 2006-ig gyártották, és az első 911-es modell volt, amely vízhűtéses motort kapott, ami forradalmasította a teljesítményt és a megbízhatóságot. Ez a típus különböző motorváltozatokkal érhető el, köztük a 3,4 literes és 3,6 literes vízhűtéses hathengeres motorokkal. A modellek teljesítménye 245 lóerőtől 320 lóerőig terjed, attól függően, hogy éppen melyik változatról van szó. 

Bár az 996-os generáció kezdetben vitatott volt a rajongók körében, az évek során a Porsche 911 (996) iránti kereslet folyamatosan növekszik. Az autó egyre inkább ritkaságnak számít, főleg a jól karbantartott, alacsony futásteljesítményű példányok esetében, amelyek ára várhatóan emelkedni fog. Az egyre csökkenő példányszám, a sportautók iránti általános érdeklődés és a Porsche öröksége együtt járulnak hozzá ahhoz, hogy a 996-os 911-es ma már komoly befektetési lehetőségként is tekinthető.

3. Nissan 350Z

A sportautók világában a 2000-es évek ikonikus képviselője. A 350Z a Nissan 3,5 literes V6-os motorjával van felszerelve, amely 287 lóerőt képes produkálni. A motor egy 6-fokozatú manuális, illetve egy 5-fokozatú automata sebességváltóval párosítható, lehetővé téve a precíz és élvezetes vezetést. A hátsókerék-meghajtásnak köszönhetően a 350Z kiváló kezelhetőséget és stabilitást nyújt a kanyarokban, ami a sportautók kedvelői számára igazi élményt jelent. Az autó 0-100 km/h gyorsulása mindössze 5,5 másodperc, ami lenyűgöző teljesítménynek számít a kategóriájában.

350Z nemcsak a rajongók, hanem a gyűjtők körében is népszerűvé váljon. A Z-sorozat öröksége és a Nissan sportautókkal kapcsolatos hírneve tovább erősíti a 350Z értékét, mivel a klasszikus autók piaca egyre inkább keresetté válik. Nemcsak a teljesítmény és a dizájn szempontjából vonzó, hanem egy olyan autó, amely a jövőbeni értéknövekedés ígéretével is bír, így ideális választás lehet a klasszikus autógyűjtők és a sportautó-rajongók számára.

2. Lotus Elise (S1)

Lotus Elise S1 a sportautók világában a könnyedség és a precizitás megtestesítője, amely 1996 és 2000 között készült. Az Elise S1 az angol Lotus márka által készített modell, amely azonnal népszerűvé vált a vezetési élményért rajongók körében, és azóta is ikonikus helyet foglal el a sportautók között. Az Elise S1 a 1,8 literes 4 hengeres motorral van felszerelve, amely 118 lóerőt produkál. A Lotus rendkívül könnyű karosszériája (mindössze 725 kg) és az alacsony súlypont nagyszerű kezelhetőséget biztosít, így a 0-100 km/h gyorsulás mindössze 5,8 másodperc alatt teljesíthető. 

Az Elise S1 különlegessége, hogy a Lotus híres „Less is More” filozófiáját testesíti meg, amely a vezetési élményre és a tiszta sportosságra összpontosít. A jól megőrzött és eredeti állapotú példányok értéke valószínűleg tovább fog emelkedni az idő múlásával, mivel az autógyűjtők és rajongók egyre inkább értékelik a klasszikus sportautók tiszta formáját és teljesítményét.

1. BMW M5 E60

BMW E60 M5 a 2000-es évek közepének egyik legikonikusabb sportlimuzinja, amely a BMW M sorozat csúcsteljesítményét és mérnöki tudását testesíti meg. Az 5-ös sorozat ezen generációja különleges státuszt vívott ki magának, nemcsak lenyűgöző teljesítménye, hanem a szívómotoros V10-es motorral szerelt konfigurációja miatt is, ami azóta ritkaságnak számít.
BMW V10-es motorja, amely azóta is egyedülálló maradt a sportlimuzinok világában. A modern BMW M modellek már kisebb, turbófeltöltős motorokat használnak, így ez a szívómotoros V10 ritkaságnak számít, és egyre keresettebb a gyűjtők és autós rajongók körében. Mivel ez a típus a belső égésű motoros korszak egyik csúcsa, az árak stabilizálódtak, és a jól karbantartott, alacsony futásteljesítményű példányok értéke várhatóan tovább fog növekedni.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?