Belföld, Hírek

REpont: Akár 65 000 Ft bírságot is kaphatsz, ha rosszul váltod vissza a flakonokat

Téged is érinthet.

 

 

 

Gőzerővel indult az országban pár hónapja bevezetett üveg-visszaváltós REpont rendszer. Már mindannyian kezdjük megszokni az új feladatunkat és szorgosan gyűjtjük otthon a műanyagflakonokat, üvegeket és alumíniumdobozokat. A visszaváltás azonban kicsit akadozik, mint az kiderült, akár borsós árú büntetést is kaphatunk, ha nem szabály szerint kíséreljük meg visszavinni az 50 forintos üvegeinket.

Innentől szabályellenes a flakonozás

Bevett szokássá vált az elmúlt hónapokban, hogy a hátrányosabb helyzetben élők összegyűjtik a városban elszórt palackokat, hogy azokat visszaváltva megszerezzék a napi betevőt. Ennek azonban hamarosan vége lesz, ugyanis a szabály szerint, tilos űvisszaváltani minden mások által kidobott palackot. Akiket pedig ilyen cselekedeten kapnak, azok fájdalmas bírságot kaphatnak.

„A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül” – felelte az ORFK a Dívány kérdésére, ezzel megerősítve, hogy minden, szemetesbe helyezett flakon lényegében a hulladékgyűjtést végző cégek tulajdona.

A flakonozáson értek 6500 Ft-tól 65.000 Ft-ig terjedő pénzbírságot is kaphatnak. Ismételt szabályszegés esetében pedig akár 90.000 FT-ot kell fizetnie. Fiatalkorúak esetében ez az összeg maximum 32.500 Ft-ig terjed.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?