Hírek, Külföld

Az ukrán fél is megerősítette: ma folytatódnak a béketárgyalások

Az ukránok megerősítették, hogy ma folytatódnak a béketárgyalások, és a két ország ugyanazokat a személyeket küldi a megbeszélésre, akiket hétfőn is.

 

 

hírt. Szerda délelőtt Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta, az orosz delegáció készen áll a tárgyalásra, de nem tudja, hogy az ukránok is készülnek-e csatlakozni hozzájuk. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó pedig arról beszélt, hogy még folynak az egyeztetések a tárgyalások második köréről.

A CNN most az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij köréből származó információira hivatkozva megerősítette, hogy ma folytatódnak a béketárgyalások, és a két ország ugyanazokat a személyeket küldi a megbeszélésre, akiket hétfőn is. Akkor öt órányi egyeztetés után nem született érdemi megállapodás. A mai találkozó helyszínéről egyelőre nem érkezett megerősített információ, mint az ismert, hétfőn Fehéroroszországban, az ukrán határ közelében ültek asztalhoz a felek.

Kedden egy ukrán sajtóorgánum, a Glavkom az ukrán delegációtól származó forrásaira hivatkozva egyébként közölte a felek által az első találkozón megfogalmazott feltételeket. Oroszország állítólag azt követelte, hogy Ukrajna vállalja, hogy parlamenti szinten papírra veti az EU-n kívüli státuszát, és népszavazást szervez erről a kérdésről. Emellett az orosz fél azt követelte Ukrajnától, hogy ismerje el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot az érintett régiók közigazgatási határain belül, és mondjon le arról a követeléséről, hogy a Krímet adják vissza Ukrajnának. Ukrajna a Glavkom szerint tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását követelte területéről. Ez utóbbi egyébként egybevág azzal, amit tegnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondott.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?