Belföld, Hírek

Akár 90 ezer forintos büntetés is járhat annak, aki kukákból gyűjti a visszaváltós palackokat

A büntetés összege 6500 forinttól 65 ezer forintig is terjedhet, de ha valaki hat hónapon belül újra megteszi, 90 ezer forintra is rúghat a bírság.

 

 

 

A kukákba dobott palackok gyűjtögetése bizony szabálysértésnek minősül, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte – írja a Dívány. A büntetés összege 6500 forinttól akár 65 000 forintig is terjedhet, ha pedig valaki hat hónapon belül újra megteszi, akkor 90 000 forintra is rúghat.

Ennek oka, hogy a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok a törvény szerint települési hulladéknak számítanak, tehát nem gazdátlan tárgyak, amiket bárki szabadon összeszedhet és visszaválthat.

„A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül”

– összegezte az Országos Rendőr-Főkapitányság a lap számára.

„Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul”

– áll az ORFK válaszában.
forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?