Belföld, Hírek

12 évesen késelte meg az iskolatársát Krisztofer, megszólalt az áldozat édesanyja

Rendőrautók cikáznak a Debrecenhez közeli kisváros, Hajdúhadház szélső utcáin. Egy 14 esztendős kisgyereket keresnek, Balog Krisztofer néhány napja szökött meg a javítóintézetből, ahol egy jogerős bírói ítélet szerint négy évet kellett volna eltöltenie. Pontosabban: ebből már kettőt leült, hiszen 12 esztendős volt, amikor aljas indokból kétszer megszúrt egy vele egykorú fiút a nyílt utcán.

 

 

 

A fotója megtalálható a police.hu körözési listáján, ő a legfiatalabb elkövető, akit a zsaruk szeretnének kézre keríteni.

A helyiek szerint az angyalarcú bűnözőt a családja bújtathatja, azon a környéken sok az erdő, a romos ház, egészen biztosak abban, hogy Krisztofer ott keresett menedéket a szökése után.

Dallos Éva félti a fiát. A kiválóan tanuló Gábor ma is időben elindult az iskolába, ahogyan ezt két éve is tette. Nem voltak barátok B. Krisztoferrel, csak iskolatársak, egyfelé laktak, így nem volt abban semmi, hogy a gyerekek együtt jártak haza.

A rendőrök jelenléte folyamatos a környéken: a szökevény után kutatnak / Fotó: Pozsonyi Zita

– A kisfiam még nem tudja, hogy az a kis szörnyeteg megszökött, megyek érte az iskolába, én mondom el neki, de a testvére is hazajött, hogy megvédhesse, ha kell – mondta szomorúan a Blikknek az édesanya. – El tudják képzelni azt, amikor a gyerekem két éve azzal jött haza, véresen, hogy Krisztofer megszúrta őt? Csak azért, mert meg akarta zsarolni, pénzt kért tőle, az én gyerekem meg nem fizetett. Rendesen dolgozunk, a fiaim is, iskola mellett, diákmunkásként, Gábor megmondta, nem fizet. El akarta kerülni a zsarolót, de az követte, majd elővette a bicskáját és szúrt, kétszer, még a kése hegye is beletört a döfésekbe. A fiam meg is halhatott volna. A sebek a hasán már begyógyultak, de a lelke nem, fél, ha megtudja a szökést, nem is tudom, mi lesz. A másik fiam, Tamás is hazajött, hogy ha Krisztofer itt felbukkanna, megvédhesse a testvérét. Kitelik tőle, bosszúból, amiért nem titkoltuk el a szúrásokat, hanem mentőt, orvost hívtunk, s őt ezért becsukták.

A család ismerőse, H. Rozália szerint direkt azért kellett elköltöznie a családnak egy lakottabb, belső utcába, mert itt könnyebben tudnak segítséget kérni, ha a Balog család megfenyegetné őket.

– Ez a kisfiú ezt látta otthon, ez a modell, az erőszak, a más javának a megszerzése. Érthetetlen, hogy a mobilt elveszik az iskolában, de azt nem nézik, kinél van kés. A suliból jöttek, úgy történt a támadás, vagyis Krisztofernél, ahogy sok más gyereknél is a rokonai közül, ott a bicska, ebben olyan biztos vagyok, mint hogy reggel felkel a nap – tette hozzá az anyuka.

A bíróság az elmúlt év végén hozott döntést a 2022 novemberében történt esettel kapcsolatban. Krisztofert négyévi javítóintézeti nevelésre ítélte. A 2010-ben született, ma már fiatalkorú srác szeptember 5-én a zárt intézetből megszökött. Külső munkán voltak, az intézet környékén avart sepertek, ekkor szaladt el a fiú az őrök elől. Azóta sem találják.

– Teljesen megdöbbentett az eset, mert Krisztofer is tudta, ha jó a magaviselete, három év után feltételesen szabadon engedhetik, vagyis nyolc hónap múlva szabadulhatott volna. Ezt most eljátszotta – nyilatkozta a Blikknek a fiú ügyvédje, dr. Koós László. -Kriminalizálódott környezetben nőtt fel, rendíthetetlen, szoborarccal ülte végig a tárgyalásokat, de a bíró is érezte rajta, ő is áldozat, annak a légkörnek, háttérnek az áldozata, ahol felcseperedett. Ha jelentkezik nálam, azonnal visszaviszem az intézetbe.

A szökevény családtagjainak házainál kétpercenként húznak el a rendőrautók. Persze senki nem tud semmit a fiúról, a járőrök és a nyomozók kérdezősködnek, számítva Krisztofer felbukkanására. Rengeteg a romos, elhanyagolt ház a környéken, nagyon könnyű elbújni, az utcán meg mindig kiált valaki, ha meglát egy rendőrautót vagy csak egy idegen kocsit.

A család nem áll szóba senkivel, szúrós szemmel néznek az idegenre, látszik rajtuk, itt senki, semmit nem tud meg tőlük a 14 esztendős srácról.

– Jobb lenne annak a gyereknek, ha visszamenne önként, aztán sohase jönne haza, máshol kezdene új életet – mondta a Krisztofer családja melletti házban lakó szomszéd, K. Gyula. – Itt csak még keményebb bűnöző lesz belőle, a férfirokonság többet találkozik a börtönben, mint itthon karácsonykor. Félő, hogy aki már 12 évesen mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül szúrt, az később sem gondolkozik majd. Akkor szerencséje volt, a kisfiú nem halt bele a bökésekbe. Nem szeretnék abban az utcában lakni, ahol ő, már keresem a lehetőséget, hogy elköltözzek innen.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?