Belföld, Hírek

13,5 ezer milliárdos vagyont vallott be a magyar üzletember

Rejtélyes idegen tűnt fel a leggazdagabb magyarok „térképén”, sőt, ha az adatok valósak, világviszonylatban is a legtehetősebbek közé tartozik a 66 éves, magát nyugdíjasnak valló, korábban offshore-ozással is összefüggésbe hozott, jelenleg Máltán élő férfi. A vállalkozó papíron 15-ször gazdagabb, mint Mészáros Lőrinc. De vajon mi lehet a valóság?

 

 

 

T. János György két saját cégében a nyilvánosan elérhető adatok alapján 13,5 ezer milliárd forintnyi vagyon pihen, amivel másfélszer tehetősebb, mint a száz leggazdagabb magyar együttvéve. A hihetetlen történetről elsőként hírt adó G7 szerint nem pusztán véletlen elírásról lehet szó: a Donor Zrt. és a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. esetében betűvel is le van írva az ezermilliárdos nagyságrendű összeg, a cégbíróság ráadásul be is jegyezte a döbbenetes tőkeemeléseket.

Noha a tulajdonos a cégadatbázis szerint külföldön él, a cégek Budapesten, Zugló kertvárosi részén vannak bejegyezve, ahova a Blikk is ellátogatott. A nem az ő tulajdonában lévő, egyszerű családi háznak kinéző ingatlanba van bejegyezve T. János György többi vállalkozása is, amelyek azonban jelentős vagyonnal nem rendelkeznek. Szintén ezen a címen van egy ténylegesen működő, tőle független cég székhelye is. Csöngetésünkre kijött az egyik alkalmazottja, ám ingerülten hajtott el minket, amikor a titokzatos férfiról kérdeztük.

Soha nem hallottam se ezekről a cégekről, se Jánosról
– mondta egy szomszéd, majd hasonló választ kaptunk több másik utcabelitől is.
Mások számára azonban ismerős lehet az üzletember neve, hiszen szerepelt a 2017-ben kiszivárgott, offshore-befektetésekről szóló Paradise-iratokban.

T. János Györgyöt keresték a közösségi oldalán keresztül – ahol nyugdíjasként tünteti fel magát –, és e-mailben is, hogy megtudjuk, valósak-e a cégpapírok, amiket leadott, és tényleg ő-e az ország leggazdagabb embere, de eddig nem kaptunk választ.

Gyanús

Tóth Levente gazdasági elemző szerint ez egy nagyon szokatlan helyzet, és jócskán van okunk a gyanakvásra.

– A két cég mérlegének egyikét sem hitelesítette könyvvizsgáló, azaz mindössze annyi történt, hogy az ügyvezető feltöltötte a dokumentumokat, amiket senki nem ellenőrzött még. Az egyik cég kiegészítő mellékletének a tartalma is furcsa, ugyanis azt állítja, az ezermilliárdos vagyon egyetlen darab brazil államkötvényben van, de ekkora értékű papír nyilvánvalóan nem létezik – mondta a szakértő.

Tóth Levente szerint ha kiderül, hogy hamis eredménykimutatást ad le valaki, az jogsértés, de fontos kérdés az is, árt-e ezzel valakinek. Az elemző által említett mellékletben más furcsaságokat is találunk, amelyeket nehéz értelmezni:

„Hibernált állapot a tulajdonosi cél elérése érdekében, ezért nem lehet bevétele és költsége sem, így adóalapja sem. (…) A hibernált állapot biztosítja, hogy a cégek ökológiai lábnyomai ZÉRÓK legyenek.”

Kerestük a NAV-ot is, hogy megtudjuk, a friss hírek nyomán vizsgálják-e a gyanús cégeket, de nem érkezett tőlük válasz. A cégnyilvántartásban mindenesetre nincs nyoma annak, hogy akár jelenleg, akár korábban folyt volna eljárás a két céggel szemben, sőt, akad olyan adatbázis, ahol „átlag alatti kockázatú” a besorolásuk.

T. János Györgyről a közösségi profilja alapján sem lehet sokat megtudni, mindössze egyetlen fotót tüntetett fel magáról, majd nem sokkal azután, hogy ráírtunk, törölte az oldalát.

Védi a szuverenitását

Kerestük e-mailben a rejtélyes vállalkozót, aki egyetlen, nehezen értelmezhető mondattal válaszolt a megkeresésünkre:

„Köszönöm megtisztelő érdeklődését, de a szuverenitásom védelme érdekében nem egészítem ki a közhiteles nyilvántartásban elérhető adatokat!”

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?