Belföld, Hírek

Marad a pusztító hőség, de lesz itt más is: kiadták a riasztást

A hét korábbi napjait meghatározó napsütést borongós időjárás váltja a hétvége elején. Szombaton már felhős vonulnak az ország jelentős része fölé, és több helyen is számíthatunk záporra, zivatarra. Azért jórészt marad a hőség 40 fok közeli hőmérséklettel.

 

 

 

Általában közepesen, átmenetileg akár erősen felhős időre számíthatunk. Összességében akár több helyen is előfordulhat zápor, zivatar, egyes részeken időszakos eső is. A Dunántúl délnyugati részein valószínű legkevésbé csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között alakul, a tartósabban felhős tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Késő estére 22 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a HungaroMet.

Három vármegyében tartósan 27 Celsius-fok felett alakul a középhőmérséklet, így vasárnapig vörös riasztás van érvényben / Fotó: HungaroMet

Nagy lehűlésre a reggeli órákban sem számíthatunk, hiszen csak 17-25 fok közé csökken a hőmérséklet. A kánikula és az elszórt záporos időjárás elegye fülledt légkört eredményezhet országszerte. A légmozgás csak a csapadék környékén élékül meg, egyébiránt többnyire mérsékelt marad.

Figyeljen oda!

A nagy melegben nagyon magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, könnyen túlhevülhet testünk. Továbbá erős fejfájás, migrén, rosszullét, keringési és légzőszervi panaszok jelentkezhetnek. Az ilyen fülledt melegben általános tünet lehet a fáradékonyság, a bágyadtság és az aluszékonyság – tájékoztat az Időkép.

Vészjelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szombat éjfélig van érvényben, ugyanis a középhőmérséklet a Dunántúl északnyugati felén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet valószínűsíthető.

Illetve szombaton elszórtan, napközben nagyobb eséllyel az északi területeken, estétől egyre inkább a déli tájakon alakulhatnak ki zivatarok. A késő esti órákban is aktív marad a légkör. A zivatarokat viharos szél, jégeső és intenzív csapadék kísérheti, lokálisan felhőszakadás is lehet. Riasztást is kiadtak ezekre a területekre:

Fotó: Hungaromet

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?