Belföld, Hírek

Orbitálisan drága lesz idén a balatoni nyaralás: két számjegyű az áremelkedés

Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a szállásárak a Balatonnál. Sok helyen még ennél is durvább a drágulás: Balatonalmádiban például majdnem 29 százalékkal fizetnek többet egy főre éjszakánként az előfoglalók, mint 2023 hasonló időszakában. A második helyen Balatonfüred áll 17 , a harmadikon pedig Keszthely, 15,4 %-os emelkedéssel.

 

 

2024-ben az április 17-ig intézett nyári előfoglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számítva az átlagos foglalási ár fejenként egy főre 12 429 Ft, amely tavalyhoz képest – ugyanezt az időszakot vizsgálva – közel 10%-os növekedést jelent – közölte a Pénzcentrum a szállás.hu elemzése alapján.

Mint a részletes balatoni adatokból kiderült, a legnagyobb áremelkedés Balatonalmádiban ment végbe, ahol tavaly átlagosan 11 198 Ft/fő/éjszaka áron foglaltak az év elejétől április közepéig, ami 2024-re 14 421 forintra emelkedett: ez 28,78 százalékos drágulást jelent.

A 10 legnépszerűbb település közül mindenhol drágultak a szállások: Almádi után a drágulási sorrendben a második helyen Balatonfüred áll (+17,31%), a harmadikon pedig Keszthely, ahol 15,48 százalékkal kerültek többe az előfoglalt szállások, mint tavaly a vizsgált időszakban. Összességében a 10 legkedveltebb balatoni üdülőtelepülésen 9,68 százalékkal emelkedtek a szállásárak – közölte elemzését az egyik legnagyobb hazai szállásportál.

Egy-egy település átlagárait az is befolyásolja, hogy a szálláskínálatban milyen arányban vannak a különböző szállástípusok (hotel, apartman, stb.) és kategóriák (pl. 4-5 csillagos hotelek), és mit választanak a vendégek. Fontos kiegészítés, hogy ez egy pillanatnyi állás, a bent lévő foglalásokból számolnak, amelyek esetében jelenleg az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árakat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt lehet látni, amikor már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek, mivel elfogytak az olcsóbb helyek – foglalták össze az elemzés módszerét. Így pedig érdemes megvizsgálni a balatoni szállások árának alakulását szállástípusonként is.

Az apartmanok ára emelkedett a legjobban

Legnagyobb mértékben az apartmanok ára emelkedett (11,31 %-al, 9 503 Ft/fő/éjről 10 578 Ft/fő/éjre), míg a hotelek és a panziók esetében 7 százalék alatti az áremelkedés mértéke.

A portál szerint az eddigi balatoni nyári foglalások zöme júliusra (47%) és augusztusra (34%) szól, a június (17%) iránt egyelőre kisebb a kereslet. Általánosnak mondható, hogy leginkább a júliusi és augusztusi dátumokat foglalják le előre a nyári hónapok közül.

A portál szerint az eddigi balatoni nyári foglalások zöme egy öthetes időintervallumra, júliusra (47%) és augusztusra (34%) szól, a június (17%) iránt egyelőre kisebb a kereslet.

Erős trendnek látszik a last minute foglalás

Az év eddigi részében a foglalások jelentős részét a leutazás dátumához közel, kb. 1 hónappal vagy annál kisebb időablakkal tették meg; ezzel magyarázható, hogy – az előző évekhez hasonlóan – a júniusi dátumok iránt még nem indult meg az érdeklődés. Ráadásul a júniusi számokra hatással lehet a pünkösdi hosszú hétvége közelsége, valamint a bizonytalanabb időjárás és Balaton vízhőmérséklet is. Jellemzően a családosok és a nagy társaságok azok, akik ennél korábban foglalnak. Ők önálló medencével vagy jacuzzival rendelkező házakat keresnek, és a legnépszerűbb szállásokat hamar elkapkodják.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?