Belföld, Hírek

Jön a fizetésemelés, végre szétkeresik magukat a magyarok? Megdöbbentően gyors lehet itthon a reálbérek növekedése

Megjelent a Kopint-Tárki konjunktúrakutató friss előrejelzése, amely szerint majdnem olyan gyors lehet a reálbérek növekedése idén, mint amekkora nominális béremelkedésre számított korábban a piac.

 

 

 

Az infláció csökkenése és a reálbérek emelkedése következtében a magánfogyasztás az egész Európai Unióban élénkülni fog a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet kutatása szerint. Magyarország sem kivétel ez alól – közölte az előrejelzést szemlézve a Portfolio.

„Az idei évben megkezdődik a belföldi kereslet helyreállása, amit részben a komoly mértékű reálkereset-növekedés, részben pedig az tesz lehetővé, hogy a finanszírozási feltételek vállalatok és háztartások számára egyaránt kedvezőbbek lesznek 2024-ben”

– idézik a szakértőket, akik szerint ugyanakkor a háztartások jelentős része továbbra is óvatos lesz, így a fogyasztás viszonylag mérsékelt, 3,5% körüli bővülésére számítanak a tetemes reálkereset-emelkedés ellenére.

A friss jelentés szerint 13,5%-kal nőhetnek idén a bruttó nominálbérek, vagyis a pénzben kifejezett munkabérek. A lap által megkérdezett közgazdászok szerint a korábban várt 8-10% közötti emelkedés helyett 12-14%-kal nőhetnek majd a keresetek 2024-ben.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?