Belföld, Hírek

Betilthatják az energiaitalokat 18 éven aluliak számára – Zacher Gábor: „Közelednek a választások, szerintem ez csak egy látszatintézkedés”

Az orvos szerint ennél jobbat nem is tehetnének, a toxikológus azt mondja, kevesebbet, de lehetne inni.

 

 

 

Vége a bűnös élvezeteknek: kedden nyújtotta be két KDNP-s képviselő a törvénytervezetet, hogy ezentúl 18 éven aluliak ne vehessenek energiaitalt.

Hollik István és Nacsa Lőrinc már fél évvel ezelőtt beszélt erről, de csak most jutottak el odáig, hogy meg is tegyék. Ugyan a tiltás már 2012-ben is felmerült, akkor csupán a népegészségügyi termékadót vezették be, amivel rávették a gyártókat, hogy száműzzék a taurint az italokból.

– Tilos tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt (a továbbiakban: energiaital) értékesíteni, illetve kiszolgálni – áll a javaslatban. Az indoklás szerint „napjainkban a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyeket korlátlanul fogyaszt, az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátásra szorultak”.

A legnagyobb veszély a koffein és a cukor. A koffein drog, függőséget okoz és egyre több kell belőle. Hatására megemelkedik a vérnyomás és a pulzus, megváltozik a viselkedés, az egyén nyugtalanná válik

– részletezte dr. Bense Tamás gyermekgyógyász.

– Túladagoláskor gyomorfájás, émelygés, hányinger majd szívritmuszavar jöhet, ami azért veszélyes, mert a legtöbb szívroham ritmuszavarral kezdődik. A cukor hosszútávon cukorbetegség különböző szintjeihez vezethet, rövidtávon felpörget és ami még fontosabb, elrejti a koffein ízét, kívánatossá teszi az italt. Az egésznek a legnagyobb veszélye az, hogy divat és a gyerekek társasági életének a része, ezért szerintem jó, hogy ha megszavazzák a tervezetet.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) egy korábbi, 16 tagállamra, köztük Romániára és Magyarországra kiterjedő felmérése szerint a 10–18 éves korosztály 68 százaléka, a tíz év alatti gyermekek pedig 18 százaléka fogyaszt energiaitalt, míg a felnőtteknek a 30 százaléka issza. Az EFSA szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 milligramm koffein, illetve egyszeri adagban fogyasztva 200 milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 milligramm/testsúly-kilogramm naponta.

– Ha komolyan vesszük ezt a javaslatot, akkor én kiegészíteném: kávézókban, boltokban, drogériákban ne vásárolhasson 18 év alatti kávét, fekete teát, koffeintablettát, fél liternél nagyobb koffeines üdítőket. Közelednek a választások, szerintem ez csak egy látszatintézkedés. Az előírt napi 100 mg koffeinnek semmilyen negatív hatása nincs. Ha komolyan szeretnének foglalkozni az üggyel, akkor felvilágosítanunk, kommunikálnunk kell. Felvilágosító kampány egy jó szlogennel, például „Egyet igyál!” működhetne. Először is tegyük fel a kérdést: Miért fogyasztják a fiatalok? – adott tippet dr. Zacher Gábor toxikológus.

Ezt tartalmazza egy doboz energiaital

Víz – folyadékpótlás gyanánt
Cukor – édesít, energiát ad
Citrátok – savanyít
Szénsav – frissítő érzetet ad
Koffein (minimum 30mg/100ml) – fokozza az éberséget
Ginseng – értágító, pezsdítő
Guarana – csökkenti a vérnyomást, segíti az oxigénfelvételt, ezzel ellensúlyozza a koffein hatását
Aminosavak, ásványi anyagok, szerves anyagok – hogy pótolják azt, ami a koffein vízhajtó hatása miatt távozik a szervezetből
Színezékek és tartósítószerek – receptúra függvényében tartalmazhatják az italok.
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?