Belföld, Hírek

Rémálom: hamarosan ezer forint lehet egyetlen kiló kenyér

Habár az étkezési búza felvásárlási ára zuhanóban van, a kenyér tovább is drágul.

 

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2020 januárjában a fehér kenyér átlagára 325 forint/kilogramm volt, a félbarnáé 300 forint/kilogramm, a finomlisztért pedig 167 forintot kellett fizetni kilogrammonként. Azóta szinte folyamatos a drágulás, különösen az orosz-ukrán háború és az amiatt kialakuló energiaválság miatti infláció után.

A kezdetben lassú ütemű drágulás első jelentős mérföldköve 2021 októberében volt, amikor a fehér kenyér átlépte a négyszáz forintot (417 forint), amit 2022 januárjában követett a félbarna kenyér is (405 forint)2022 márciusában már 518 forint volt a fehér kenyér ára, majd júniusról júliusra 590-ről 670 forintra, míg augusztusra 705 forintra emelkedett a fogyasztói ár. Októberben pedig 828 forint, decemberben pedig már 900 forint volt egy kilogramm fehér kenyér.

A KSH szerint a csúcsot 2023 márciusa hozta el, mikor kereken 1000 forintot mértek a statisztikusok, és legközelebb tavaly augusztusban vehettünk kilencszáz forint alatt fehér kenyeret (874 forint), majd az ár körülbelül 850-896 forint között ragadt be. Idén februárban átlagosan 877 forintot kértek el egy kiló fehér kenyérért.

félbarna kenyérnek 2022 júliusában 590októberében 727decemberében pedig 793 forint volt az átlagára. Itt a csúcs tavaly júniusban jött el, 899 forinttal, majd augusztusban végre nyolcszáz forint alá csökkent a fogyasztói ár (777 forint). Azóta 725 és 788 forint között mozgott a félbarna kenyér ára, míg idén februárban 731 forintot mért a KSH.

A kenyér ára tehát négy év alatt több mint két és félszeresére növekedett, és ez az árszínvonal meg is maradt – írja az Economx. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kenyér úgy drágul, hogy közben az étkezési búza ára drasztikusan csökken.

Az Agrárközgazdasági Intézet által üzemeltetett Piaci Árinformációs Rendszer (AKI-PÁIR) néhány nappal ezelőtti jelentése szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára március első hetében 62,8 ezer forint volt per tonna, mely 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezt a csökkenést azonban nem követi sem a liszt, sem a kenyér ára.

Nagy István agrárminiszter szerint a kenyér árára csupán jelentős időeltolódással hat a búza árcsökkenése, ugyanis a malmok az aratás után jellemzően nagyobb készleteket vásárolnak fel. Hozzátette, hogy a kenyér árára kisebb hatással van a búza termelői ára, hiszen a költségek nagyobbik részét a búza malomipari feldolgozása, a logisztikai és energiaköltségek és a munkabérek teszik ki.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?