Celeb / Híresség

Azahriah annyit kér, amennyit akar: kiszivárogtak az anyagiak, a jegybevétel 75 százaléka az övé

Sorba állnak a koncertszervezők Azahriah-ért, és szinte bármennyit képesek megadni azért, hogy hazánk jelenleg legnépszerűbb előadója az ő színpadukon lépjen fel. Az énekes és menedzsmentje pedig él is a lehetőséggel: a Blikk információi szerint előfordult már, hogy a jegybevétel 75 százalékát is elkérték gázsiként. Ám idénre már kevés koncertet vállal, bármennyi pénzt is kínálnak neki.

 

 

 

Példaértékű az a siker, amit az elmúlt néhány évben a mindössze 22 éves Azahriah elért. Amellett, hogy több dala is több tízmilliós megtekintésnél jár a YouTube-on, első magyar előadóként tölti meg májusban háromszor is a közel 70 ezer férőhelyes Puskás Arénát. Külföldön is bontogatja a szárnyait, ősszel az első – de bizonyára nem az utolsó – európai turnéját nyomta le nagyobb városokban.

Az énekes ilyen eredményekkel a háta mögött joggal kér el egy-egy koncertért magas összegeket, amit információink szerint komolyabb egyezkedés nélkül meg is adnak neki, hiszen garantált a telt ház. Tavaly keringett egy lista az interneten, amely szerint a fiatal előadó 6,3 millió forintot kér egy másfél órás koncertért, ám a telt házas Puskás-bulik ezt a tarifát is megdobhatták, sőt, bizonyos esetben Azahriah jobban jöhet ki, ha a jegybevétel alapján szabja meg fellépti díját, így ugyanis akár súlyos tízmilliókkal is számolhat. Az egyik idei koncertjének szervezője lapunknak megsúgta, milyen anyagi feltételeket szabott neki a népszerű előadó és menedzsmentje.

– Nem fix árat kért, hanem a jegybevételekből befolyt összeg 75 százalékát, ami nem kis összeg. Ennyiért korábban még nem szerződtettem senkit, de hát ő most tényleg minden pénzt megér. Mindenki őt akarja, de csak kevés helyre megy el, így már annak is nagyon örültem, hogy nekünk igent mondott – mesélte az informátor.

Hogy ez mennyire számít kiugrónak, arról Tabár Zoltán, a KoncertBooking tulajdonosa mesélt.

– A hazai előadók kétféle üzleti modellt követnek ebben a kérdésben. A jellemzőbb, hogy fix árat mondanak, amibe a produkció minden költsége bele van kalkulálva. A másik az, ami ebben az esetben is fennáll: a költségek levonása utáni jegybevételen való osztozkodás. Fontos kiemelni, hogy ebből az összegből nagyjából 10 százalék azonnal levonódik a járulékos költségek miatt (jegyértékesítés, szerzői jogdíjak) – magyarázta a szakember, aki szerint Azahriah reálisan lőtte be a már említett esetben a gázsiját. – Mindenkinek a népszerűségétől függ, mennyit kér és azt meg is adják-e neki. Ez egy kiugró százalékos aránynak mondható, de Azahriah könnyen megteheti ezt is.

Megkerestük az énekes menedzsmentjét, akik elmondták ők nem egységes tarifák és összegek alapján dolgoznak, minden megállapodást egyénileg kötnek meg.

– Nálunk minden egyes előadónál és zenekarnál külön-külön megállapodás van az adott koncertre. Vannak jegybevételes és fix áras koncertek is. Előfordul, hogy kisebb fesztivált kevesebbért is vállalunk, mert egyéb előny származik belőle, és vannak olyan helyszínek, ahová jóval drágábban megyünk. Ez Azahriah esetében is igaz, de ő idén Magyarországon nagyon kevés fellépést vállal, amiket már le is kötöttünk. Ezért hiába keres bárki is, tripla gázsiért sem kötünk le újabb fellépést itthon 2024-re – fogalmazott Tóth Gergely, a Supermanagement társalapítója.

Az eddig meghirdetett koncertek alapján nálunk Azariah idén összesen tízszer lép majd színpadra: ebből háromszor a Puskás Arénában, a legnagyobb magyar fesztiválokon, illetve a siófoki Plázson. Ebből is látszik, hogy folytatni szeretné a külföldi karrierjét is.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?