Belföld, Hírek

Balog Zoltán elismerte, hogy hibázott, de marad a református egyház élén – Itt a nyilatkozata

Kedden kora este megérkezett Balog Zoltán előző nap beígért nyilatkozata. Ebből kiderült, hogy a református egyház bizalmat szavazott neki. Azt is elmondta, miszerint támogatta, hogy K. Endre kegyelmet kapjon, s mivel úgy gondolja, hibázott, ezért bocsánatot kér, „akitől kell”.

 

 

 

Balog Zoltán kedd délelőtt összehívta a református egyház espereseit és főgondnokait, hogy „az egyházat ért támadásokat megbeszéljék, és arra választ adjanak”. A tanácskozáson a tisztségviselők négyötöde vett részt, és 86 százalékuk bizalmat szavazott neki.

Az elnökségi tanács, négy püspök és négy főgondnok, azt kérte Balog Zoltántól, gondolja át, hogy közéleti szerepvállalása mennyiben egyeztethető össze a zsinat lelkészi elnöki megbízatásával. Ennek a kérésnek eleget tesz majd. „Ha szükséges, kész vagyok összehívni a zsinat legfőbb törvényhozó testületének ülését” – mondta.

Hozzátette: tudatában van annak, hogy a támadások ezzel nem értek véget, „de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviselésére”.

Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, amelyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel az egyházunk egyetlen testülete sem foglalkozott és nem is foglalkozik

– mondta.

Ezek mellett viszont Balog, mint az egyházi zsinat lelkészi elnöke és a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagja, kötelességének tartja válaszolni a vádakra. Elmondta, hogy a elítélt bicskei igazgatóhelyettessel soha nem találkozott, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be.

Balog Zoltán távozik az ülés után / Fotó: Knap Zoltán
Balog Zoltán távozik az ülés után / Fotó: Knap Zoltán

„Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében, akit nem pedofilként ítéltek el, mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be és nem is terjesztettem fel. Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték. Az előzetes vélemények és a rá és az életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon.”

Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek

– mondta Balog a nyilatkozatában.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?