Belföld, Hírek

„A köztársasági elnök nem hallgathat tovább” – Nagy a baj: Már Bayer Zsolt is válaszokat vár Novák Katalintól

Az ellenzék és az ország közvéleményének jó része mellett most már a „tábor” is választ vár Novák Katalintól.

 

 

 

A kormánypárti közösség véleményvezére, Bayer Zsolt publicista a Magyar Nemzet hasábjain kérte ma a köztársasági elnököt, adja meg a válaszokat a kegyelmi botrány kapcsán. Bayer szerint az ügy a közösség szívébe talált.

„Ne tegyünk úgy, mintha nem lenne ügy! Ügy van. Ráadásul ez az ügy nem csupán jogi, hanem morális természetű. S mint ilyen, a mi közösségünk szíve közepébe talált.”

– írja a publicista, hozzátéve, hogy nem jogi kérdésről van szó, mert ami történt, jogszerűen történt meg. Bayer ennél sokkal fontosabbnak tartja az eset morális vetületeit.

Ezt a részt rögtön azzal kezdi, hogy beleszáll a politikai baloldalba, miszerint nekik nincs semmiféle morális alapjuk sem bármit követelni Novák Katalintól, sem felháborodni a történteken. Írásában kifejezi, hogy nem csak a hazai „másik oldalra”, hanem a globális liberális oldalra is gondol. Írásában hosszasan elemzi ezt a „kategorikus „nincs”-et, használva a már jól ismert kormánypárti kliséket, mint Brüsszel, szakállas nők, LMBTQ-propaganda, Gyurcsány Ferenc és a többi.

Jogosan felidézi a Gulyás Mártonnak Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója által adott interjút, melyben Kőszeg vállalhatatlan kijelentéseket tett a pedofíliáról, amely hatására még az általa egykor alapított szervezet is elhatárolódott tőle. Az interjút és az akkor történteket hosszasan idézi írásában Bayer, kiemelve az elfogadhatatlan, a pedofíliát mentegető megszólalásokat, és az említett interjún kívüli, hasonló, beteges, megtörtént eseteket is említ itthonról és a világból, olyan ügyeket, melyeket minden normális ember elítél.

Ezután az elemzés után tér rá Novák Katalinra:

„De mivel ez ettől még morális ügy és nem csupán jogi, mi nem állhatunk meg itt. Nekünk muszáj kimondanunk néhány nagyon fontos dolgot. Például azt, hogy mi bízunk a köztársasági elnökünkben. Mi hiszünk neki. Éppen ezért, s mert ez – ismétlem sokadszor – morális ügy, a mi morális ügyünk, ami a mi táborunk, a normalitás táborának szíve közepébe talált, válaszokat kell kapnunk.

A köztársasági elnök nem hallgathat tovább. Meg kell szólalnia és el kell mondania, mit miért tett. Meg kell indokolnia döntését, el kell mondania, ki és milyen indokkal kért kegyelmet, s ő milyen megfontolások alapján döntött úgy, ahogy. Ez nem úszható meg, nem spórolható meg – ez morális kötelesség. Ezt várjuk. És tőle várjuk.”

Kitér arra, hogy a szerinte minden morális alap nélkül felháborodók és a kegyelmi ügy botrányos ügyében a kormány tesz rendet – utalva Orbán Viktor alkotmánymódosító indítványára. „A kormány most a csősz.” – írja és a sorokat így zárja:

„Ám mindez nem menti fel Novák Katalint a válaszadás morális kötelezettsége alól. Ugyanis ebben az ügyben is mi állunk a jó oldalon, és nekünk van morális alapunk bármire. Tisztelt köztársasági elnök asszony! Várjuk a válaszokat.”
forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?